Регистрация

На Ивановден всеки сяда на богата трапеза с много месо

06 Jan 2021   /   nina123   /   Видяна: 2037
На Ивановден всеки сяда на богата трапеза с много месо

При именниците се ходи без покана, а кумове и кръстници отиват на празник при кумците и кръщелниците си.

 

На 7-и януари православните християни честват паметта на Св. Йоан Кръстител, познат още като Йоан Предтеча. Наричан е така, защото още преди раждането на Христос, той подготвял християните, че на света ще се появи Божият син от плът и кръв. Предтеча се разбира като „предвесник“. Празникът е продължение на Кръщение Господне (Йордановден, Богоявление), чествано на 6-и януари. И докато на Богоявление фокусът пада върху божественото триединство и пречистващата сила на водата, то на Ивановден се чества името на Кръстителя Христов, покръстил Исус в река Йордан.

 

Традициите от Йордановден продължават и на Ивановден. На Балканите името Иван и неговите производни са често срещани, дори в родния фолклор се счита за късмет да имаш Иван в семейството или близкия приятелски кръг. Истории разказват и за семейства, които са кръщавали предмети в дома си Иван, за да им носят късмет. И на този ден водата има вълшебна и лековита сила. Днес е последната обиколка на коледните дружини. Извършват се ритуални къпания, като в различни части на страната традициите се различават. На места кумовете пръскат с вода и къпят младоженците, кръстниците правят същото със своите кръщелници, а майките - с дъщерите си. Вярва се, че на Ивановден всяка жена и всяко момиче трябва да се закъпят ритуално. С особена сила традицията важи за младоженките и неомъжените девойки.

 

Какво се готви на Ивановден? Трапезата трябва да е пищна, отрупана, богата. Постите вече са свършили, затова се набляга на зимни месни ястия. Готви се свинско със зеле, месо с праз лук, пиле с картофи, зеленчуци в свинска мас. Сервират се луканки, кървавици, сушени меса и колбаси. Задължително присъства вареното обредно жито като символ на християнския празник, червеното вино - символ на Божията кръв и обредния хляб, алюзиращ Божието тяло. Готвят се още баници и печени плодове.

 

Традиции на трапезата на Ивановден. Събирането трябва да е голямо, да се вдигат наздравици и да се отдава почит на кръстници и кумове. Празничната вечеря завършва с хоро и танци. Момите вярват, че именно на тържествата покрай Ивановден ще срещнат своя жених. На трапезата се стои до късно, празникът може да продължи и до изгрев слънце.

 

На Ивановден имен ден празнуват, Иван, Ивана, Иванка, Ваня, Ваньо, Ванина, Йоан, Йоана, Йоанна, Йовко, Йовка, Йово, Йова, Иво, Ивайла, Калоян, Жан, Жана, Яна. Екипът на kulinarno.bg пожелава на именниците да бъдат здрави, да имат лека и успешна година и да носят щастие с името и делата си.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Йорданов и Ивановден посрещаме гости с пищна трапеза

На Йордановден и Ивановден се месят погачи със светена вода и се почита божественото триединство и паметта на Йоан Кръстител.   виж още »

На Йордановден и Ивановден почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител

На Йорданов и Ивановден се месят питки, а водата се смята за магическа, свещена и лековита.   виж още »

На Ивановден с краваи и ракия при кумовете

В деня на Свети Йоан Кръстител мъжете се побратимяват, а младоженците се премиват. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта