Регистрация

На Йордановден и Ивановден почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител

05 Jan 2018   /   nina123   /   Видяна: 2283
На Йордановден и Ивановден почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител

На Йорданов и Ивановден се месят питки, а водата се смята за магическа, свещена и лековита.

 

На 6-ти и 7-ми януари Православната църква чества името на Свети Йоан Кръстител. Според легендата на 6-ти януари – Йордановден, известен още като Богоявление, Свети Йоан кръсти Йсус Христос във водите на река Йордан. Тогава небето се отваря и човечеството става свидетел на божественото триединство. Затова и първият ден от двата празника е насочен повече към явяването едновременно на Бог Баща, Бог Син и Светия Дух, докато вторият ден – Ивановден същински е насочен към паметта на Йоан Кръстител.

 

Традициите на Йорданов и Иванов ден са сходни. Вярва се, че и през двата дни водата става вълшебна. Ходи се на църква и се визам светена вода, за да се месят с нея питки за здраве, ако някой в дома се разболее. Въпреки че обичайте сочат 6-ти януари като деня, в който мъже скачат в студените води, за да извадят свещения кръст, в някои населени места в България обичаят се повтаря и на Ивановден. Общото и в двата дни е символиката на кръщението и на водата, в която се потапя тялото на Исус Христос.

 

На Йордановден със светена вода се месят три питки. Едната от тях е за семейството и се изяжда от живеещите в дома, още щом излезе топла от пещта. Втората е за гостите и приятелите, които влязат на празничната трапеза. Третата се поставя пред външната врата заедно с домашно червено вино, за да може, ако мине прегладнял странник да се почерпи и да благослови семейството.

 

На Ивановден със светена вода се пръскат младите. Несгодените и неомъжените моми отиват на чешмата още призори, за да донесат вода, като се вярва, че на днешния ден тя ще ги дари с щастието да открият своята сродна душа. Възрастните жени от къщата пък взимат светена вода от църквата и с нея пръскат младите в дома. Онези, които вече са се взели – да имат безпроблемен и благ семеен живот. А другите – да намерят най-подходящия за себе си човек.

 

Йордновден и Ивановден са празници на кръстниците и кумовете. В миналото се е вярвало, че всеки, който е кумувал или кръщавал, трябва да очаква подопечните си на трапеза. Затова в големите родове са се спретвали богати трапези и са се събирали млади и стари, близки и далечни, кръвни и божествени роднини. Днес този обичай погива, но все пак ще е адекватен жест на внимание от ваша страна, ако благодарите на кръстника или кума си.

 

На Йвановден се къпе царя и спира коледуването. Йордановден е последният ден, през който коледните дружини обикалят домовете. Те минават през непоздравените къщи до тъмна нощ, а рано сутринта на Ивановден закарват царя (маскиран коледар) на чешмата и го мокрят за здраве. На тази чешма след като е изкъпан и поледния маскиран от дружината, започват да прииждат сгодени и млади двойки, за да се измият един друг, та да бъде съвместният им живот чист в отношенията и неопетнен от околните.

 

Екипът на kulinarno.bg честити имения ден на всички празнуващи, като им пожелава семейно щастие и любов, крепко здраве и божествена закрила!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Народни традиции за трапезата и празника на Ивановден

Празнувайте на Ивановден – кръстете Иван предмет в дома, ако няма именяк на трапезата.   виж още »

Пречистване с вода и два празника с обреден хляб на Богоявление

На Йордановден празнуваме Божието триединство и силата на водата на две тържества и множество обреди с вода.   виж още »

Спретнете голям купон с много месища на Ивановден за здраве

Здраве и късмет очаква всеки, който празнува на Ивановден, независимо дали в компанията има именяк или не.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта