Регистрация

На Ивановден с краваи и ракия при кумовете

07 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 3895
На Ивановден с краваи и ракия при кумовете

В деня на Свети Йоан Кръстител мъжете се побратимяват, а младоженците се премиват.

Днес 7 януари честваме деня на Свети Йоан Кръстител – човекът, покровител на кумовете и побратимите и роден половин година преди Исус Христос, за да предвещае идването на Божия син между хората. По традиция днес новодомците се измиват с вода, тъй като тя сега притежава особена прочистваща сила и ще ги спаси от лоши мисли, болести и пререкания. В някои крайща на България се къпят само сгодените моми, докато в други – всички двойки, сключили брак от началото на зимата до сега.

Част от ритуализацията на днешния ден е и оплакването на бебета под една годинка. Вярва се, че магическата сила на водата, появила се на Йорданов ден, съществува и днес. След като новодомците бъдат пречистени, те отиват при кумовете, за да им засвидетелстват почитания. По традиция се носят домашно омесени краваи и ракия, с които се тропа още на вратата. След като минат през дома на свидетелите си пред Бога, младоженците се отправят да помолят за благословията и на девера.

Атрактивен е и ритуалът по побратимяването, който вече е почти забравен в българските традиции и обичаи, но малко населени места все още пазят този акт на клетва към вечно приятелство. Момците, които са решили да бъдат побратими си ходят на гости, като компанията минава през домовете на всеки, започвайки от най-възрастния и завършвайки в къщата на най-младия. Майката посреща дружината и я гощава с хляб сол и мед, а после им пожелава да бъдат неразделни като клончета чимшир. Иска се благословията и на таткото. След обиколката по домовете мъжете пият червено вино от обща чаша и стъпват едновременно в разпалена жарава, кълнейки се, че ще си бъдат верни до гроб.

Екипът на kulinarno.bg честити имения ден на всички празнуващи днес и им пожелава спорна и успешна година, изпълнена със здраве, късмет и благодат.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Спретнете голям купон с много месища на Ивановден за здраве

Здраве и късмет очаква всеки, който празнува на Ивановден, независимо дали в компанията има именяк или не.   виж още »

На Ивановден всеки сяда на богата трапеза с много месо

При именниците се ходи без покана, а кумове и кръстници отиват на празник при кумците и кръщелниците си.   виж още »

На Васильовден с печена кокошка, баница с късмети и сурвачка

С Обрезание Господне приключват Рождествените празници в първия ден на Новата година.   виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous20-04-2019
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxil 500mg Amoxicillin 500mg Capsules kye.dhqw.kulinarno.bg.yvo.ve http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта