Регистрация

На Йорданов и Ивановден посрещаме гости с пищна трапеза

04 Jan 2019   /   nina123   /   Видяна: 1406
На Йорданов и Ивановден посрещаме гости с пищна трапеза

На Йордановден и Ивановден се месят погачи със светена вода и се почита божественото триединство и паметта на Йоан Кръстител.

 

На 6-и и 7-и януари православните християни почитат паметта на Св. Йоан Кръстител – светецът покръстил Исус Христос във водите на река Йордан. Вярва се, че през тези два дни реки и извори придобиват лековита сила. Ходи се на църква и се взима светена вода, с която после се месят обредни хлябове, правят се баници и светени погачи за здраве.

 

На Йордановден се явява Божественото триединство. Когато Йоан Кръстител потопил Христос във водите на Йордан, небето се отворило, а бял гълъб прелетял над Божия син. Смята се, че на този ден Бог Отец, Бог Син и Светия дух се съединяват и бдят тройно над хората. Празникът е познат още като Богоявление. Затова се месят три погачи – за семейството, за близки и приятели и за непознати в нужда. Първата се изяжда още топла. С втората, която е и най-голяма, се черпят всички важни и ценни в живота хора и всички познати, които от уважение наминат през дома на празника. Третата се оставя пред входната врата, за да си отчупи от нея гладен в нужда и да благослови семейството и дома.

 

На Йордановден се скача за кръста. Това е местен ритуал, който се изпълнява наверд из България. Отец, който води празничната литургия, отправя светото шествие към близък водоем. Там хвърля кръста от литургията във водата, а вярващите скачат в надпревара кой ще извади реликвата. Право да участват в ритуала имат само мъже. Счита се, че онзи, който донесе кръста обратно на отеца, получава благословия за здраве, която се отнася и за близките и обичани хора. На някои места в страната този ритуал се изпълнява или повтаря и на Ивановден.

 

На Ивановден масата трябва да е отрупана. Това правило важи с особена сила за домовете на именниците и хора, които са кръстници или са кумували. С остатъка от светената вода при месенето на празничната погача на Йордановден, се меси нов обреден хляб. Пекат се меса, отварят се най-вкусните туршии, готвят се сарми и печени плодове. Кумове и кръстници пръскат със светена вода хората, на които са свидетелствали пред Бог. Те пък от своя страна целуват ръка и благодарят за акта на кръщение. На празничната трапеза се вдигат тостове за здравето на семейството, фамилията и обичаните хора, а младите двойки се пръскат със светена вода, за да потръгне бракът им и да имат деца.

 

Екипът на kulinarno.bg честити имения ден на всички празнуващи и им пожелава да носят с гордост имената си!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Народни традиции за трапезата и празника на Ивановден

Празнувайте на Ивановден – кръстете Иван предмет в дома, ако няма именяк на трапезата.   виж още »

На Петльовден се готви петльова чорба за здраве на децата

Момчетата хапват петльови бутчета за сила, а момичетата – крилца, за да бъдат майки-орлици.   виж още »

Посрещаме Йордановден с три питки от светена вода

На Богоявление водата изцерява и с магическа сила сбъдва най-съкровените желания.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта