Регистрация

Лечебните свойства на червеното цвекло

29 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 8308
Лечебните свойства на червеното цвекло

Цвеклото действа противораково, понижава кръвната захар и е перфектен диетичен зеленчук.

Червеното цвекло е зеленчук, който сме свикнали да правим на салата или да добавяме в редица зимни манджи, но като цяло не присъства често в менюто ни – грешка, която трябва да се поправи, твърди д-р Мария Папазова, гост в предаването „На кафе“ по Нова ТВ с водеща – Гала.

Червеното цвекло е вид кореноплоден зеленчук, качествата на който са познати още от времето на Хипократ. Расте по-добре в по-студено време, но вирее цялата година във всички видове почви. Подходящо е за отглеждане и в домашни условия. Бере се след като коренът му достигне дебелина поне 5 см. в диаметър. Римляните вярвали, че ако мъж и жена ядат от едно и също цвекло ще се влюбят.

За съжаление твърдението не е научно обосновано, но това, което вече е доказано, са смайващите лечебни свойства на цвеклото. Въпреки това в България още не е традиция то да присъства на трапезата на всяко семейство. В народната медицина се използва за намаляване на висока температура, а и е полезна профилактика срещу рак на дебелото черво, стомаха, мозъка и белите дробове, защото потиска образуването на канцерогенни съединения. За болните от диабет то е полезно, защото съдържа цинк, благодарение на който при редовна консумация приеманият инсулин се усвоява напълно от организма и действа по-дълго време.

Високото съдържание на йод в цвеклото пък подпомага лечението на проблеми с щитовидната жлеза. То е добър съюзник на човека, опитващ се да отърве тялото си от излишни килограми. Това чудо на Древния свят, което растяло дори във Висящите градини на Вавилон има и редица други полезни свойства. То детоксикира организма, подпомагайки функцията на черния дроб, бъбреците, далака и жлъчката, а също така лекува анемия, атеросклероза и хипертония.

Тъй като цвеклото не се слави с неустоими вкусови качества, даже напротив, често има аромат на пръст и е стипчиео, можете да се възползвате от полезните му свойства, като го направите на сок, обяснява д-р Папазова и дава рецепта за напитка „Непобедимия“. В блендер се пасират ½ ч.ч. ябълки на кубчета с 1 ч.ч. обелени моркови и 1 ч.ч. цвекло, 2 с.л. сок от лайм или лимон и сироп от агаве на вкус (може да се замени и с друг природосъобразен подсладител като мед например).

Освен за здравето, цвеклото може да се грижи и за човешката красота. Коренът му съдържа 88% вода, а в 100 грама от суровия зеленчук има едва 44 калории. Богато е на каротин – веществото даряващо хубост и младост на кожата. Освен това в него има минерали, като плюс гореупоменатия цинк, цвеклото съдържа сяра, фосфор, магнезий и калий – елементи, които спомагат за адекватната обмяна на веществата и цялостното прочистване на клетките.

 

Цялото предаване - гледайте ТУК

 

А ето как да впрегнете цвеклото и в някои рецепти:

Здравословна салата от червено цвекло, моркови и картофи

Кръмно цвекло на фурна

Южна салата с царевица и цвекло

Салата с червена леща и печено цвекло

Паста със спанак и цвекло

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Цвекло – варено, печено или в суров вариант

Рецепти с цвекло или какви ястия се готвят с цвекло?   виж още »

Хранене при хемороиди

Кои храни засилват болката и кървенето при хемороиди и кои продукти облекчават хемороидите?   виж още »

Храни табу при ставни проблеми

Кои храни засилват болката в ставите и костите? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта