Регистрация

Хранене при хемороиди

06 Feb 2019   /   nina123   /   Видяна: 2523
Хранене при хемороиди

Кои храни засилват болката и кървенето при хемороиди и кои продукти облекчават хемороидите?

 

Лечението на хеомороиди изисква не само медикаментозна, но и хранителна грижа, обяснява д-р Ралица Иванова пред Pulse.bg, давайки най-основни съвети за диетата на хората, сдобили се по неволя с този анален дискомфорт. Темата е дискретна, затова след установяване на проблема, мнозина предпочитат да четат за него вместо да се отдадат на обсъждането му. Все пак посещенията при лекаря трябва да се приемат за отговорност, особено при влошаване на симптомите – усилване на кървенето, зачестяване и засилване на болката и дискомфорта и външна поява на неприятния израстък. Ето няколко съвета от експерта как може да се облекчат, забавят и дори предотвратят тези усложнения.

 

Храна при хемороиди. Най-общите изисквания за нея са да подпомага и улеснява дефекацията (изхождането), да не е дразнеща за червата и да не е пикантна. За съжаление след хемороидална диагноза, болният трябва да промени хранителните си навици и да увеличи физическата си активност, за да се спаси от влошаване на проблема.

 

Какво се яде при хемороиди. Най-общо това са храни, благоприятстващи лесното изхождане. Важно е да не се достига до състояния на запек, защото всяко допълнително напъване води до обостряне на състоянието. В менюто трябва да се включат пълнозърнести култури, пробиотични ястия, много плодове и стабилно количество зеленчуци. Овесените каши, киселите млека, ябълките, зеленчуковите супи, мазната риба, са от основна важност в менюто, защото те успокояват стомашно-чревния тракт и влияят на метаболизма и перисталтиката. С тези ястия от тези продукти се постига осезаемо облекчение.

 

С кои храни трябва да се внимава при хемороиди. Зелевите и бобовите култури са особено полезни, но могат да доведат до подуване и газове, които да раздразнят израстъка. Случва се само при някои хора, затова след консумация на тези две групи продукти наблюдавайте дали дразненето, болката или кървенето (ако има такова) ще се усилят. Случи ли се – сложете си ги в графа „забранени“.

 

Тежките въглехидрати причиняват запек. Това са бялата захар, особено в големи количества, бялото брашно, картофите и лющения ориз. Позволявайте си до един картоф на ден. Заместете лющения ориз с пълнозърнест или черен (черният ориз въобще не е ориз и е особено благодатен при хемороидални състояния). Забравете изцяло за белия хляб и продуктите от него. Заменяйте го с черен и пълнозърнест и като цяло не прекалявайте с количеството. Преминете на сладкиши с по-малко тесто и алтернативни подсладители. Ако ги замените с плодове, ще е идеално.

 

Алкохол и хемороиди. Алкохолът причинява метаболитни проблеми и е доста вреден за червата. Може да убие дори част от полезните бактерии в тях. Затова д-р Иванова го забранява напълно. Други експерти обръщат особено внимание на червеното вино, което засилва кървенето на хемороидите и увеличава и учестява болката и дискомфорта от тях. То може силно и рязко да влоши състоянието.

 

Люти храни и хемороиди. Пикантните ястия влошават хемороидалните проблеми. Те влияят на лимфата на стените на червата. При здрав организъм са полезни в малки дози, но абсолютно се забраняват дори и при хора, предразположени (генетично или поради бременност и други фактори) към развитие на хемороиди. Най-вероятно, ако имате хемороид и хапнете лютичко, ще усетите колко много проблеми създава още на другия ден.

 

Пържените храни предизвикват появата на хемороиди. Тук основно значение има мазнината, в която се готви, още повече когато се съчетае с въглехидрата от самата храна. След подобни ястия напъните в тоалетната са по-силни, а именно тези чревни контракции могат да доведат до появата на нови хемороиди и пукането на вече израстнали такива. Често процесите са съпроводени с болка.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Сини сливи за редовно изхождане

Сини сливи срещу запек или как да мотивираме перисталтиката с вкусни плодове.   виж още »

Как бабите ни са се лекували с лук

Сярата в сока от глава лук бори възпаленията, облекчава гърлото и сваля температурата. виж още »

Лечебните свойства на червеното цвекло

Цвеклото действа противораково, понижава кръвната захар и е перфектен диетичен зеленчук. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта