Регистрация

Цвекло – варено, печено или в суров вариант

07 Oct 2022   /   nina123   /   Видяна: 1101
Цвекло – варено, печено или в суров вариант

Рецепти с цвекло или какви ястия се готвят с цвекло?

 

Цвеклото е апетитен и изключително полезен есенен зеленчук, който по-трудно се намира извън сезон в хранителната верига в сурово състояние. Но когато листата започнат да капят, то се нарежда между кестените наравно с други кореноплодни зеленчуци, за да разнообрази и подслади трапезата, да донесе цвят и здраве в чинията. Цената му не е висока, но веднъж влязло в кухнята, трябва да се включи в направата на апетитна храна. Как става това, ще разкажем сега.

Цвеклото можете да си направите и на туршия с аспирин по изпитана домашна рецепта

1. Салати със сурово цвекло. Както повечето дарове на природата, така и цвеклото е най-полезно когато не преминава термична обработка. Това далеч не означава, че температурата осакатява здравословните му качества. Но все пак водоразтворимите витамини В и С напускат зеленчука. Затова можете да си го направите на сурова салата. В този случай то трябва да бъде обелено с картофобелачка и настъргано на ренде. Според кулинарните правила сурово цвекло не се сервира на кубчета, а само настъргано. След това можете да комбинирате с моркови, ряпа и други кореноплодни зеленчуци. Връзва се с плодове като ябълка и грозде и обича дресинги на майонезена основа. Наред с традиционните сол, зехтин и оцет, в салатите с цвекло се добавя и щипка захар, за да подсили сладникавите нотки на вкуса му. Малко горчица също няма да навреди. Не е особено подходящо за комбинации с домати, листни зеленчуци и чушки. Опикантява се по желание с черен пипер, но трудно се преглъща с лют пипер.

Рецепта за салатата ни от цвекло, дайкон ряпа и моркови, с която гоним вирусите у дома през зимата

2. Варено цвекло. Ако искате по-фин вкус на цвеклото, можете да го сварите. Това се прави като главата се пуска цяла във вряща подсолена вода. Предварително трябва да е отрязан корена и точката, от която излизат листата. Следва да се измие с четка за картофи, четка за зъби или нежно телче. А после влиза във водата на умерена температура за 20-25 минути – зависи от големината на главата. След сваряване се охлажда докато спре да пари на пръстите и задължително се обелва.

Цвекло и дюли се настаняват в апетитен домашен гювеч със свинско месо

3. Печено цвекло. Неговият вкус е по-приятно сладникав, а ароматът запазва наситеността си като придобива леки карамелени нотки. Главата цвекло се подготвя по същия начин както и за варенето. Следва да се опакова в алуминиево фолио на топка. Топката се пъхва в загрята на 190 градуса фурна за 35-40 минути – отново зависи от големината. След изваждане се оставя да се охлади до стайна температура както си е увито във фолиото. После се разгръща и се обелва.

С цвекло можете да сготвите и вкусно пилешко в йенска тава по тази рецепта

Храни с печено и варено цвекло. Можете да го поднесете нарязано за гарнитура към месо, но най-често при тези варианти се сервира като част от разядка. Нарязано на кубчета се съчетава идеално с варени картофи и варени яйца. Малко майонеза или заквасена сметана (а понякога и комбинация от двете) завършват разядката. Нарязано на малки парченца или гредички вече може да бъде част от листна салата. Идеално се подправя с медени и горчичени дресинги, обича чеснов нюанс и придава на ястията традиционен червеникаво-лилав цвят. Ако пък го рендосате на ситно ренде и смесите с майонезен сос, се получава дип с цвекло.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Модерни варианти за зелева салата

Зеле със сирена, риба, ядки и млечен сос се превръща в модерна, вкусна и лесна салата, с която да разнообразите традициите.   виж още »

Разкрасителни процедури с червено цвекло

Червеното цвекло ще почисти в дълбочина кожата, ще й придаде елегантен тен, а косата ще стане жизнена и лъскава. виж още »

Лечебните свойства на червеното цвекло

Цвеклото действа противораково, понижава кръвната захар и е перфектен диетичен зеленчук. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта