Регистрация

Цвекло – варено, печено или в суров вариант

07 Oct 2022   /   nina123   /   Видяна: 1380
Цвекло – варено, печено или в суров вариант

Рецепти с цвекло или какви ястия се готвят с цвекло?

 

Цвеклото е апетитен и изключително полезен есенен зеленчук, който по-трудно се намира извън сезон в хранителната верига в сурово състояние. Но когато листата започнат да капят, то се нарежда между кестените наравно с други кореноплодни зеленчуци, за да разнообрази и подслади трапезата, да донесе цвят и здраве в чинията. Цената му не е висока, но веднъж влязло в кухнята, трябва да се включи в направата на апетитна храна. Как става това, ще разкажем сега.

Цвеклото можете да си направите и на туршия с аспирин по изпитана домашна рецепта

1. Салати със сурово цвекло. Както повечето дарове на природата, така и цвеклото е най-полезно когато не преминава термична обработка. Това далеч не означава, че температурата осакатява здравословните му качества. Но все пак водоразтворимите витамини В и С напускат зеленчука. Затова можете да си го направите на сурова салата. В този случай то трябва да бъде обелено с картофобелачка и настъргано на ренде. Според кулинарните правила сурово цвекло не се сервира на кубчета, а само настъргано. След това можете да комбинирате с моркови, ряпа и други кореноплодни зеленчуци. Връзва се с плодове като ябълка и грозде и обича дресинги на майонезена основа. Наред с традиционните сол, зехтин и оцет, в салатите с цвекло се добавя и щипка захар, за да подсили сладникавите нотки на вкуса му. Малко горчица също няма да навреди. Не е особено подходящо за комбинации с домати, листни зеленчуци и чушки. Опикантява се по желание с черен пипер, но трудно се преглъща с лют пипер.

Рецепта за салатата ни от цвекло, дайкон ряпа и моркови, с която гоним вирусите у дома през зимата

2. Варено цвекло. Ако искате по-фин вкус на цвеклото, можете да го сварите. Това се прави като главата се пуска цяла във вряща подсолена вода. Предварително трябва да е отрязан корена и точката, от която излизат листата. Следва да се измие с четка за картофи, четка за зъби или нежно телче. А после влиза във водата на умерена температура за 20-25 минути – зависи от големината на главата. След сваряване се охлажда докато спре да пари на пръстите и задължително се обелва.

Цвекло и дюли се настаняват в апетитен домашен гювеч със свинско месо

3. Печено цвекло. Неговият вкус е по-приятно сладникав, а ароматът запазва наситеността си като придобива леки карамелени нотки. Главата цвекло се подготвя по същия начин както и за варенето. Следва да се опакова в алуминиево фолио на топка. Топката се пъхва в загрята на 190 градуса фурна за 35-40 минути – отново зависи от големината. След изваждане се оставя да се охлади до стайна температура както си е увито във фолиото. После се разгръща и се обелва.

С цвекло можете да сготвите и вкусно пилешко в йенска тава по тази рецепта

Храни с печено и варено цвекло. Можете да го поднесете нарязано за гарнитура към месо, но най-често при тези варианти се сервира като част от разядка. Нарязано на кубчета се съчетава идеално с варени картофи и варени яйца. Малко майонеза или заквасена сметана (а понякога и комбинация от двете) завършват разядката. Нарязано на малки парченца или гредички вече може да бъде част от листна салата. Идеално се подправя с медени и горчичени дресинги, обича чеснов нюанс и придава на ястията традиционен червеникаво-лилав цвят. Ако пък го рендосате на ситно ренде и смесите с майонезен сос, се получава дип с цвекло.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Модерни варианти за зелева салата

Зеле със сирена, риба, ядки и млечен сос се превръща в модерна, вкусна и лесна салата, с която да разнообразите традициите.   виж още »

Разкрасителни процедури с червено цвекло

Червеното цвекло ще почисти в дълбочина кожата, ще й придаде елегантен тен, а косата ще стане жизнена и лъскава. виж още »

Лечебните свойства на червеното цвекло

Цвеклото действа противораково, понижава кръвната захар и е перфектен диетичен зеленчук. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous30-06-2025
Vibrómetro Sistemas de equilibrado: esencial para el operación uniforme y productivo de las equipos. En el ámbito de la ciencia actual, donde la rendimiento y la seguridad del aparato son de gran significancia, los sistemas de balanceo tienen un rol esencial. Estos sistemas especializados están desarrollados para equilibrar y estabilizar componentes móviles, ya sea en dispositivos de fábrica, transportes de transporte o incluso en electrodomésticos de uso diario. Para los profesionales en conservación de dispositivos y los técnicos, manejar con aparatos de calibración es importante para garantizar el funcionamiento fluido y estable de cualquier mecanismo giratorio. Gracias a estas alternativas tecnológicas modernas, es posible reducir considerablemente las sacudidas, el zumbido y la tensión sobre los soportes, extendiendo la vida útil de elementos valiosos. Asimismo importante es el función que cumplen los equipos de equilibrado en la servicio al consumidor. El soporte profesional y el conservación constante empleando estos equipos habilitan proporcionar servicios de alta nivel, aumentando la satisfacción de los compradores. Para los dueños de empresas, la contribución en equipos de balanceo y medidores puede ser clave para aumentar la efectividad y eficiencia de sus dispositivos. Esto es principalmente trascendental para los dueños de negocios que dirigen pequeñas y modestas organizaciones, donde cada aspecto cuenta. Además, los equipos de calibración tienen una vasta implementación en el área de la fiabilidad y el supervisión de calidad. Posibilitan identificar potenciales problemas, impidiendo intervenciones costosas y daños a los equipos. Más aún, los información extraídos de estos dispositivos pueden aplicarse para perfeccionar métodos y mejorar la exposición en sistemas de investigación. Las campos de aplicación de los dispositivos de calibración abarcan diversas áreas, desde la elaboración de vehículos de dos ruedas hasta el supervisión ambiental. No afecta si se considera de grandes fabricaciones manufactureras o pequeños espacios hogareños, los equipos de equilibrado son necesarios para promover un operación productivo y libre de fallos.

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта