Регистрация

Храни табу при ставни проблеми

08 Aug 2017   /   nina123   /   Видяна: 3700
Храни табу при ставни проблеми

Кои храни засилват болката в ставите и костите?

Дискомфорта и болезнените дразнения в ставите засягат всеки трети човек в света над 35-годишна възраст. Рано или късно перфектно създаденото тяло достига до ниво на амортизация и годините натежават на междукостните свръзки. От една страна тези болежки могат просто да се дължат на вкостеняване на хрущяла, от друга могат да бъдат предизвикани от възпалителни процеси. Щом достигнем обаче до болката, трябва да преминем в режим на хранене, който да я облекчи, а с нея и възможните последствия. Затова трябва да изключим от менюто си някои храни.

1. Прясно мляко и млечни продукти са особено вредни при артритни състояния, обясняват немски специалисти пред Дойче Веле. Дълги години техни колеги са правили грешката да ги предписват като правилна диета за възстановяване на нивото на калций в костната тъкан. Днес обаче е установено, че разграждането от организма на млечните продукти и особено прясното мляко и сиренето изсмуква повече калций от костите, колкото е способно да достави.

2. Доматите са основния хранителен продукт, причиняващ подагра, предупреждава каналът Баба Знае. Над 20% от страдащите от ставната болест усещат нейното засилване след хапването на минимално количество от 50 г домати. Доказано е, че в червения плодов зеленчук има вещества, които допълнително обогатяват кръвта с пикочна киселина, а така засилват и симптомите на подагра.

3. Царевица и слънчоглед дразнят допълнително възпалените стави. Тук проблемът е в омега-6 мастните киселини, които засилват болката поради взаимодействието си с елементи от хрущялната течност. Въпреки здравословните показатели на тези зърна, ги избягвайте, ако усещате ставен дискомфорт. По същата причина можете да бъдете мнителни и към соята и соевите продукти.

4. Газираните напитки са бич за ставите. Те буквално рушат костната система както водата на реката си прави път в скала. Представете си, че всяка кола, фанта и спрайт отмиват микроскопични парченца от вашия скелет, а на мястото на липсаюващия фрагмент се отваря дупка, която ако не днес, ще ви заболи утре. Освен това газираните напитки отмиват течността, която играе ролята на смазка на ставите.

5. Месото разрушава здравината на костите и предизвиква вкостеняване на хрущяла. Това обаче не важи за всички меса. Колагеносъдържащите джолани, ушички, крачета и кожа може да са вредни за холестерола, но пък се грижат за костната система. С тях не бива да се прекалява. Все пак новата тенденция за хранене за задраве препоръчва храните с растителен произход за сметка на животинските продукти. Този принцип обаче важи за хората над 20-годишна възраст, които вече са приели всички позитиви от мръвките и млечните продукти и тепърва започват да се тровят с тяхното поглъщане.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Мазна риба и яйца предпазват костите от чупливост през зимата

Недостигът на витамин D през студените месеци води до проблеми в двигателно-упорния апарат, кожата и ставите. виж още »

Лечебните свойства на червеното цвекло

Цвеклото действа противораково, понижава кръвната захар и е перфектен диетичен зеленчук. виж още »

Студеният чай руши кости и зъби

Флуоридът в свежата безалкохолна негазирана лятна напитка надхвърля допустимите норми с до 125%. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта