Регистрация

Кога трябва да е последното ядене за деня?

27 Jun 2014   /   nina123   /   Видяна: 5237
Кога трябва да е последното ядене за деня?

Не си лягайте на празен стомах, но и не го пълнете непосредствено преди да гушнете възглавница.

Когато се заговорим за индийски теории за хранене, мнозина смятат, че ще се стигне до крайност, защото този азиатски народ има особено отношение както към вида на продуктите и комбинациите помежду им, така и към начина на приемане на ястието. Но в потока от неизпълними спрямо ежедневието на модерния европеец препоръки, се крият и много истини за функционирането на човешкия организъм спрямо хранителните навици. Освен да се дивим на странни хрумки, можем и да взаимстваме от индийските съвети, особено що се отнася до днешните, които са потвърдени в частна немска лаборатория и са се превърнали в препоръки към обществото що се отнася до здравословния начин на живот.

Става въпрос за последното за деня ядене. Мнозина го наричат вечеря, други пък го обобщават под името късна закуска, защото е три часа след вечерята и се приема за едно от междинните за деня. За индийски теоретици обаче това е храненето на съня, като се приема, че то подготвя тялото за сън, а тялото спи независимо дали човек е активен в часовете между 00:00 и 05:00 или е в състояние на покой.

Ако прядете на вечеря, ще установите няколко неприятни факта – заспиването ще е трудно, а сънят – неспокоен. Възможно е през нощта да ви се допие вода, а това щение може да ви разходи до тоалетна. Ще се събудите неотпочинали, с неприятен дъх, леко гадене, а към всичко това или ще изпитвате зверски апетит, или няма да можете да си помислите за храна. Накрая ще установите, че стомахът ви е подут и трудно влизате дори в панталона от вчера, а кантарът безмилостно показва с килограм отгоре. Това далеч не е приятно започване на активен ден, нали? Ето какво препоръчват експертите.

Независимо в колко часа си лягате, нека вечерята бъде от 18:00 до 18:30 часа. Теоретиците смятат, че по тъмно тялото разгражда храната по различен начин, отколкото когато е светло, затова трябва да сте приключили с приема й преди залез. Не се притеснявайте дори и да си лягате в полунощ, защото при липсата на слънце метаболитните процеси са по-тромави и стомахът ви няма да е празен, когато поставите тялото си в хоризонтално положение.

Какво не бива да се яде на последното ядене? Според индийската хранителна теория това са въглехидратите, а белтъчините не трябва да са много. Не приемайте плодове и забравете за хляба, десертите и подсладените напитки. Можете да си позволите малко салата с месо. Интересно тук е виждането, че хората, които консумират алкохол в умерени дози е най-добре да го направят на вечеря. Стига да не прекаляват, насъщната чашка не е проблем. Друг принцип е, че колкото по-мазно е месото, толкова по-лека трябва да е салатата, а общото количество на погълнатите твърди вещества за последното ядене в смляно състояние трябва да се събира в разтворена двойна шепа, без да изпада от там. Непрепоръчителни са също големите сурови ядки, прекалено лютите подправки и силното осоляване, но се допуска подправяне на зеленчуците и рибата с лимонов сок или друг цитрусов плод до 50 грама.

Какво се поглъща след последното ядене? Когато минат час и половина след вечерята вече можете да пиете вода. Ако изпитате неистов глад можете да го затъпите с т.нар. плодови зеленчуци, като си позволите не повече от пет хапки. Това са варена тиква, авокадо, домат. Правилото важи и за варената царевица, боб и грах при условие, че са без никакви подправки. 40 минути преди лягане не бива да се поглъща нищо, включително и вода. Тялото е склонно да свикне на този правилен и полезен режим, а човек сам за себе си ще установи, че спазването на елементарните принципи се грижат за дълбокия и качествен сън, за доброто настроение сутрин и за поддържането на здравословно тегло. 

Ако искате да се запознаете и с предложения за индийски ястия през деня - вижте ИНДИЙСКА КУХНЯ!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Питателен обяд и кратка дрямка за здраве

Обилният обяд и леката почивка след него регулират кръвното налягане и пазят сърцето.   виж още »

Щури методи срещу трудно заспиване

Странни отвари от билки ни изпращат в Страната на сънищата. виж още »

Как да подпомогнем усвояването на хранителни добавки

Витамините и минералите на таблетки се нуждаят от специфична среда за преработване. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта