Регистрация

Питателен обяд и кратка дрямка за здраве

18 Mar 2019   /   nina123   /   Видяна: 1696
Питателен обяд и кратка дрямка за здраве

Обилният обяд и леката почивка след него регулират кръвното налягане и пазят сърцето.

 

Стресът на работното място понижава имунитета, пише The Times, уповавайки се на множество доклади, свързани с напрегнатия делник на работното място. Ключов фактор е продължителността на обедната почивка, която често пъти е само 30 минути – време твърде кратко, за да може човек да се нахрани на спокойствие и след това да релаксира, обяснява гръцки кардиолог пред изданието. Именно обядът и последвалата почивка след него допринасят за хармоничното съществуване и работа на целия организъм.

 

Обядът трябва да е питателен и полезен. Народите, които залагат на морски дарове и зеленчуци в менюто си, са по-здрави. Печена риба със салата дава на тялото букет от полезни мазнини, витамини и минерали. Хапната на обяд тази порция се усвоява изключително добре, защото метаболизмът вече работи с пълна сила, а клетките са в етап на будност. Но има още едно условия за правилното разграждане и възприемане на храната.

 

След обядване трябва да се почива. Тук не става въпрос за протяжна дрямка, а по-скоро за 20-минутен релакс. Толкова време е необходимо на тялото, за да изтрие умората и да претърпи своеобразен рестарт в средата на деня. Ако се отдадете на дълъг сън, ще провокирате хормони, чието време не е в светлата част на денонощието. Те могат да доведат до усещане за умора и отпадналост. Дори и без да се затварят очи, тялото и ума трябва да починат, а храната да продължи необезпокоявано по „естествения“ си път в стомаха.

 

Кратката дрямка след обяд регулира кръвното. Доказано е, че този вид почивка понижава кръвното налягане и се грижи за сърцето и правилното кръвообращение. Освен това стимулира мозъчната функция и повишава нивата на ендорфин в тялото. Точно обратният ефект обаче се появява, ако прекалите с обедния сън или пък въобще не отделите време за релакс след храненето.

 

Английската кралица винаги почива след обяд. Колкото и заета да е Елизабет II, тя се старае да спазва препоръките на своя диетолог и съветник по здравословен живот. (Повече за диетолога на английската кралица четете ТУК) и намира заветните 15-20 минути, в които да дари тялото си с покой. Според експерти това е една от причините благородничката да се радва на здраве и енергия толкова години и въпреки екстремното си ежедневие.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ходенето по време на хранене е огромна грешка

Човек трябва да се разсейва възможно най-малко докато хапва, за да се наслади на храната, да се засити и да не потърси след това допълнително.   виж още »

Кога трябва да е последното ядене за деня?

Не си лягайте на празен стомах, но и не го пълнете непосредствено преди да гушнете възглавница. виж още »

Вредни навици по време на хранене

Паленето на цигара, пиенето на вода и хапването на плодове за десерт са едни от най-вредните хранителни привички. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта