Регистрация

Как да подпомогнем усвояването на хранителни добавки

03 Apr 2017   /   nina123   /   Видяна: 3604
Как да подпомогнем усвояването на хранителни добавки

Витамините и минералите на таблетки се нуждаят от специфична среда за преработване.

Според данни на Световната Здравна Организация (СЗО) 39,7% от европейците през 2015-а година са приемали хранителни добавки поне един цикъл в годината. Най-честите причини за това са възникнала нужна от витамини и минерали поради еднообразно и непълноценно хранене, стремеж за топене на мазнини и редуциране на теглото чрез хапове, профилактични имуностимулатори и не на последно място пробиотици.

Забързаното и натоварено ежедневие, хапването на крак, липсата на време за готвене, препълнените с консервати и стабилизатори продукти, лишени от витамини и минерали и привлекателно вкусните, но и доста вредни храни са сред виновниците за нуждата на обогатяване на хранителния режим със синтетични заместители. Оказва се обаче, че въпреки медикаментите, които човек може да си купи според нуждите, малцина извличат полза от тях. Скорошно австралийско проучване излезе със становището, че ОНОВА, КОЕТО ПОСТИГАМЕ С ПИЕНЕТО НА ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ Е ИЗХВЪРЛЯНЕТО НА ПО-СКЪПА УРИНА, ЗАЩОТО САМО ОКОЛО 5% ОТ ВКАРАНИТЕ С ТАБЛЕТКИ ВЕЩЕСТВА В ОРГАНИЗМА СЕ УСВОЯВАТ. Защо е така и как да повишим този процент, за да не даваме парите си напразно и да имаме реална полза от добавките, които приемаме? Ние от kulinarno.bg потърсихме за вас някои златни съвети на специалисти.

1. Винаги се интересувайте дали добавката се пие на гладно или се поглъща с храна. Това е основна грешка, която спира усвояването на полезните вещества от хапчето. Някои съставки имат нужда от абсолютно празен стомах, дори и липса на вода, за да навлязат в кръвта. Това са предимно минералите. Витамините пък се разграждат по-добре, ако се приемат с ядене. Често добавките съдържат и витамини, и минерали, затова подходящият момент за прием е доста деликатен.

2. Не приемайте топли напитки половин час преди и още толкова след поглъщането на добавки. Преди месец британско проучване, публикувано в Daily Mail разгласи, че 90% от островитяните, които пият витамини и минерали на таблетки или сироп, изхвърлят веществата без да регистрират почти никаква усвояемост. Това е защото ги взимат със сутрешното кафе, следобедния чай или порцията топла овесена каша.

3. Ако хапчетата се пият по време на ядене, изберете пика на храненето. За пълно усвояване не ги комбинирайте точно със салатата, защото ще се разградят прекалено бързо. По-добре ги глътнете с леко охладена пържола, картофи или ориз, за да се смесят най-добре с продуктите в стомаха. Така ще забавите времето им на изхвърляне и ще увличите периода, в който могат да бъдат абсорбирани. Колкото по-тежка е храната, толкова по-голям е шансът им за усвояване. (Вижте как стои въпросът с усвояването на цинк от организма.)

4. Ако таблетките се взимат на гладно, не яжте веднага след това. Това е друга основна грешка. „На гладно“ означава, че трябва да попаднат в гладен стомах и той да се занимава с дейност върху тяхното по-нататъшно разпределение. Затова колкото и да сте гладни, изчакайте още 20-тина минути преди да преминете към хранене.

5. Не отмивайте добавките с течности. Ако в листовката не е казано изрично, че тези продукти се приемат в компанията на много течности, то означава, че водата просто ще ги отмие. Течните храни се разграждат по-бързо. Това важи не само за напитки, но и за пюрирани супи, фрешове, каши. Наред с токсините, които водата извежда от организма, тя е способна да извлече и някои полезни вещества. Не е нужно да ускорявате този процес.

И за финал, макар и с риск да станем банални, ние от kulinarno.bg също ще напомним, че приемането на хранителни добавки не замества разнообразното хранене. Призоваваме да изчислите средствата, които давате за тези хапчета и да осмислите дали не си заслужава да ги вложите в избора на по-качествени храни и времето да се погрижите за правилния си режим на ядене. Плюс това ще добавим, че повечето добавки, макар и с натурален произход, съдържат синтетика, а човешкото тяло не е пригодено да усвоява пълноценно вещества, които не се намират в природата в даден състав и съотношение.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Преди, след или по време на ядене се приемат витамини?

Различните витамини изискват прием при определени условия, за да могат да бъдат усвоени. Ето защо някои витамини се приемат с храна, а други след хран виж още »

Три факта за лигите в устата

Слюнката, която се отделя в устната кухина, позволява да усетим вкуса на храната и подпомага разграждането й. виж още »

Златни правила за пълноценна закуска

Не яжте веднага щом се събудите и не си позволявайте да преяждате на първо хранене. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта