Регистрация

Щури методи срещу трудно заспиване

20 Sep 2017   /   nina123   /   Видяна: 1903
Щури методи срещу трудно заспиване

Странни отвари от билки ни изпращат в Страната на сънищата.

Понякога чакаме сънят да дойде, а той сякаш все ни подминава и ни оставя в нервно нетърпение да слушаме тракането на стрелките на стенния часовник. В такива моменти човек се изнервя допълнително, заспива още по-трудно, а идният ден е тежък, наред с натежалите недоспали клепачи. Посягането към приспивателни медикаменти обаче вкарва в тялото външни синтетични хормони, затова не е добре да привикваме към този начин на действие. Вместо него откриваме във v-box7 каналът Баба Знае няколко алтернативни запарки, които звучат много странно, но доказано помагат да заспим, без да приемаме химия. Затова в името на добрия си сън, качествената отпочиналост и последващата я виталност вижте предложенията и опитайте с поне едно от тях, като отчасти загърбите скептицизма си. Ето какво можете да пробвате в името на добрия и дълбок нощен сън.

1. Мед с ябълков оцет стимулира хормоните на съна. Ябълковият оцет съдържа аминокиселини, които намаляват безпокойството и остпускат тялото. Комбинацията от оцета и меда пък активизира отделянето на синтезираните в мозъка хормони серотонин и мелатонин, които отогварят за лесното заспиване и дълбокия сън. За да си направите приспивателната отвара, е нужно да стоплите 250 мл вода до приятна за вас температура (около 40 градуса) и да разтворите в нея 1 с.л. мед и 2 с.л. ябълков оцет. Пие се глътка по глътка без прекъсване половин час преди лягане.

2. Отвара от бананова кора с канела помага да заспим. Свойствата на тази странна смес се свързват с хормона триптофан, който се отделя при варенето на банановата кора. Той пряко отговаря за синтеза на гореспоменатите два хормона – серотонин и мелатонин, наречени още хормони на съня. Неговото количество в организма винаги е право порционално на другите два. Понижените му стойности пък предизвикват лошо настроение и агресивност. Спокойствието и отпуснатостта идват с повишаването на триптофана.

За приготвянето на бананов чай ви трябва една кора, 280 мл вода и 1 ч.л. канела на прах. Водата се кипва, в нея се пуска нарязанта на едро кора и се вари на умерен огън 5-8 минути. След това се снема от котлона, добавя се канелата и се похлупва, за да се запари за 15-20 минути. Прецежда се и се пие преди лягане. Потърсете си обаче банани, чиято кора не се обработва с препарати. Ако не намерите такива, отчегъртайте с белачката за картофи най-горния пласт на плодовата обвивка.

3. Чаят от валиериана намаля напрежението и отпуска тялото. Тази билка действа релаксиращо на целия организъм, като отпуска мускулатурата. Сърцето забавя ритъма си, а човек изпада в приятна безжизненост, наподобяваща момента преди заспиване. Именно идването на съня можете да привикате като си кипнете 250 мл вода, пуснете в нея 10 грама сушени клечици валериана и махнете от огъня. Разбъркайте, оставете под капак 30-тина минути и след това прецедете. После добавете 2 ч.л. мед и изпийте докато е още топличко. След това бързо се шмугнете в леглото и очаквайте чудото да стане. Едва ли ще закъснее.

4. Запарка от листа на маруля гони безпокойството и отпуска мислите. На пръв поглед звучи като да пием подсладена с мед топла вода, но колкото и бистра да остава течността, в състава й се появяват благоприятстващи съня вещества. За тази нетрадиционна лековита напитка трябва да кипнете 260 мл вода и щом заври, да залеете с нея накъсаните и предварително измити 3-4 листа маруля. Оставете да се запари хубаво, след това прецедете и подсладете с мед. Изпийте 20-тина минути преди лягане.

5. Чаят от лайка нежо пренася в страната на сънищата. Красивото бяло цвете с жълта сърцевина отпуска тялото и изчиства тревоги и притеснения от ума. Понякога проблем при заспиването е натрупаният стрес през ежедневието и дори хормоните в тялото да са в идеален баланс, свръхактивизацията поставя бариера пред идващия сън. Кипнете вода, добавете в нея 1 с.л. сушен цвят от лайка и оставете да покъкри 2-3 минути, като внимавате да не изври вън от съда. След това покрийте с капак и запарете още 10 минути. Прецедете, подсладете с мед на вкус, можете да добавите и капки прясно изцеден лимонов сок и изпийте топло преди лягане.

ПОДОБНИ СТАТИИ

5 отвари за здрав сън и горене на мазнини през нощта

Топли напитки преди лягане с билки и плодове, които помагат да спим дълбоко и горят мазнини по време на сън.   виж още »

Сок от пъпеш за здрав сън и отслабване

Кога и как да хапваме пъпеш с много ползи за здравето и красотата?   виж още »

Идеалната вечеря според нуждите на тялото

Изберете най-добрия вариант на вечеря, за да си гарантирате спокоен сън и адекватни нива на мазнини, захари и холестерол в тялото.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта