Регистрация

Киви за здраве и добро настроение

30 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 3303
Киви за здраве и добро настроение

Кивито укрепва имунната система, дарява щастие и виталност.

Пресните плодове родно производство  все повече се оттеглят от пазара, отстъпвайки място на цитрусите, мигриращи като птица към топлите страни на нашата трапеза през студените месеци. Витамините им често са в ограничена гама, като най-богати са те на аскорбинова киселина (витамин С), главен „виновник“ за екзотичния им свеж вкус. Сред всички тях обаче на пиедестал се изкачва косматото кафеникаво киви със зелена вътрешност, което съдържа с 10 пъти повече витамин С от сочения доскоро като лидер – лимона.

Голям късмет е, че именно в сезона на вирусите и настинките, които са изпитание за имунната система кивито се настанява трайно на пазара, като едно от най-добрите профилактични и вкусни лекарства за здраве. В родината му – Нова Зеландия местните познават и се радват на укрепващата му организма функция още три хилядолетия преди Христа. И до днес на местен език кивито се нарича „плод на здравето“.

В състава на зелената му сърцевина, която е изградена от близо 80% вода, влизат още витамините А и В1, както и калиеви соли, фосфор, калций, хлор, магнезий, сяра, натрий и желязо. Важен компонент е и ензимът актиния (актинидин), който спомага разграждането на тежките меса, с които се храним в студеното време. Затова и кивито е с перфектни диетични качества, като 100 г от него  носят на тялото 45 калории.

Скорошно проучване на специалисти от университета Отаго с ръководител проф. Маргарет Висър доказа, че две кивита на ден са достатъчни не само да ни предпазят от коварните зимни болести, но и да ни заредят с щастие и добро настроение. 60 души били разпределени на три групи – първата изяждала по 2 кивита на ден, втората по половин, а третата въобще не ядяла от полезния плод. След 6 седмици било установено, че тези, които си хапват по двама „косматковци“ на ден не са боледували, а освен това признават, че се чувстват тонизирани и работоспособни. Измервания показали завишено ниво в хормона на щастието – серотонин, който бил в доста по-малко дози при другите две групи. Освен това имали няколко случая на настинка и общо неразположение при хората, които не ядат киви. Задълбочени проучвания върху плода сочат, че витамин С в него благоприятства за усещането за щастие и активизира цялостната дейност на тялото.  

 

 

Ето и няколко рецепти с киви:

Безалкохолен грог от киви

Мелба с ягоди и киви

Коктейл гранита с нар и киви

Дайкири с киви

Сандвич с плодове

Тарталета с киви и маскарпоне

Торта колибри с плодове

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кой зимен плод за какво е полезен

За какво са полезни цитрусовите плодове, нарът, анансът и бананите?   виж още »

Защо не трябва да се храним в лошо настроение

Негативните емоции стягат тялото и му пречат да усвои или изхвърли храната. виж още »

Тъгата и гневът ни карат да се храним нездравословно

Позитивно настроениете хора са склонни да приемат полезна храна, а негативистите наблягат на вредни ястия. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта