Регистрация

Българско изобретение ни казва какво има под опаковката

15 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 3414
Българско изобретение ни казва какво има под опаковката

Нов сензационен уред, създаден от българи, показва качеството и състава на храните, без да бъдат разопаковани.

Дали производителите ни лъжат относно състава на храните, дали търговците крият някои от продуктите, които са изсипани в опаковката, дали грамажът на отделните подправки и добавки е вярно посочен на етиката... Тези въпроси си задава всеки човек, влязъл да си напазарува в супермаркета, защото не един и два са случайте на злоупотреби с добавена сол, консерванти, подобрители и др., за чието присъствие в храната ни не сме разбрали от етикета, а от избухнал в последствие скандал, след като вече сме яли от дадената стока.

В опит да предотврати некоректността на производителите и да защити правата на купувачите български екип от учени разработи сензационен уред, който може да ни даде точна информация какво се крие под опаковката, без дори да ни се налага да отваряме стоката. Съвместната работа на експерти от Пловдивския университет по хранителни технологии и Габровския технически университет ще патентова тези дни уникалното и свръхполезно в днешния свят произведение. То има редица полезни функции, чрез които всеки човек ще може да получи информация за качествата и състава на млеката, соковете, месните продукти, хляба и други стоки от първа необходимост.

Чрез излъчването на ултразвукови вълни откритието анализира всички особености на стоката. То може да ни предупреди, ако в каймата и месните продукти има добавена сол или мазнини, проверява какъв е процента на маслеността в млечните продукти, дали са с добавени консерванти и колко точно мляко има в тях; дава точна представа за продуктите, от които е направен хляба и какви добавки са използвани в тестото. А всичко това се случва през опаковката, без цялостта й да бъде нарушавана.

Изобретението може да идентифицира още пластмасови отпадъци от опаковката, индикира наличието на цветни и черни метали, предупреждава за съдржание на чист спирт, метилов и етилов алкохол.

Целта на създателите на „умната“ и практична джаджа е, тя да навлезе във всеки супер и хипер маркет, като дава шанс на хората сами да подбират какво наистина купуват и дали си заслужава цената на продукта спрямо съдържанието му. Екипът обяснява, че уредът ще струва около 500 лв., така че той ще може да бъде в ръцете на всеки търговец, който иска да заяви лоялност към клиентите си. 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тайванското метро се превърна в био ферма за марули

Вертикалните градини с хидропонно отглеждани зеленчуци са шансът на човечеството да разполага с евтини и екологично чисти зеленчуци.   виж още »

Иновативен сензор измерва витамините в храните

Апарат показва колко витамини има в плодовете и зеленчуците, за да помогне на производителите да създават максимално полезна стока и да ориентира купу виж още »

Изобретение показва дали напитката е менте

Уред отчита пречупването на светлина от питиета и измерва тяхното качество.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта