Регистрация

Шопската салата – любимо ястие в ЕС

27 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 3218
Шопската салата – любимо ястие в ЕС

Наред с избора на евродепутати се проведе гласуване и за еврохрани.

На 25-и май 2014 година, когато се проведоха изборите за евродепутати, страните-членки имаха възможността да участват и в още един вот – този път – кулинарен. На фейсбук страницата на Европейския парламент се проведе гласуване за любимите ястия на хората в общността. За разлика от гласовете за Евровизия например, тук всеки имаше право да избере повече от едно предложение, както и да хареса своите родни гозби, влезли в класацията.

Дългият списък включваше традиционни национални ястия на 29 държави, които са емблематични при представянето на бита на хранене и културата на народите. И въпреки че най-известните кухни в Евросъюза са френската, италианската и немската, крайният резултат удиви с убедителността си, както и с избрания с пълно мнозинство първенец.

Шопската салата се оказа най-обичаното ястие на Стария континент и събра над 19 000 харесвания в социалната мрежа, с което си извоюва първата позиция. Българи и чужденци споделяха, че не може да се седне в автентичен балкански ресторант и да не се започне с една Шопска салата. Тя обединява люде от различни етноси под крилото на българското. Със своето семпло на пръв поглед приготвяне, се оказва най-вкусния ордьовър, с който човек да опита и автентичните за даден район високоалкохолни напитки.

На второ място, далеч от Шопската салата само с 5000 гласа остана литовската традиционна студена супа от цвекло, която също е добро мезе. Бронзовият медал отиде при румънските сладки зелеви рулца, които също влизат в категорията на предястията. Те получиха само 1500 харесвания въпреки смесицата от ненатрапчиви вкусове и особената си ексцентричност.

Традиционната Шопска салата се приготвя от небелени сурови домати, краставици и чушки. В нея се слага задължително стар лук и магданоз, овкусява се със сол и олио и се поднася с натрошено сирене отгоре. С цел подобряване на вкуса и създаване на по-луксозно ястие, на места салатата се поднася с добавка от пресни или мариновани нарязани гъби, олиото се заменя със зехтин, чушката се изпича, а за финал сиренето се рендосва заедно с варено яйце. Всичко това може да бъде украсено с маслини и пресен лук. Но тук вече не става въпрос за оригинална Шопска салата.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какви храни купува най-често българинът

Хлябът, месото и яйцата са трите най-пазарувани продукта от нашенеца. виж още »

Традиционни български ястия за Бъдни вечер

Какво се слага на трапезата на Бъдни вечер и кои хранителни продукти са най-купуваните от българина за семейния празник?  виж още »

За българския кашкавал и тайната на производството му

Процеси на квасене, цедене и зреене на българския традиционен кашкавал и пътят му от фабриката до хранителната верига у нас. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта