Регистрация

Как да си отгледаме домашни люти чушлета през зимата

25 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 19231
Как да си отгледаме домашни люти чушлета през зимата

Свежа люта чушка ще зрее във вашия дом, за да придаде вкус на сочното свинско.

Пресните зеленчуци през зимните месеци са лукс, а рискът да си ги купим от магазините ни излага на опасност от натравяне с нитрати и неминуемо поглъщане на изкуствени торове и препарати, с които е подхранвано и обработвано растението и плода му. Все по-модерни стават домашните градини, но в България за съжаление малцина разполагат с пространството, за да се насладят на собствена продукция. Днес ние от kulinarno.bg ще ви дадем една на пръв поглед щура, но и много практична идея как в средата на зимата да имате цъфтящ храст в дома си, а няколко седмици по-късно да се зарадвате и на шарени малки люти чушлета, рожби на вашите грижи.

Лично ние минахме неколкократно през целия процес на отглеждането, за да можем да ви гарантираме истинността на информацията от първа ръка. За „опитно зайче“ използвахме декоративен пипер Рокс – с латинско име Capsicum annum. Сортът е специално създаден за отглеждане в саксии в домашни условия. Семена от него можете да си купите от повечето профилирани в областта на градинарството магазини и то за жълти стотинки. Растението е ниско – достига максимум до 35 см., но е изключително плододайно и може да роди при правилно отглеждане до 80 чушлета, които са предимно червени, но имахме случаи да се появят и в лилаво.

Ако вече сте решили да посветите малко време на начинанието и сте се заредили със семе, подберете саксия с дълбочина не повече от 25 см. и диаметър на отвора в най-горната част около 15 см. Потърсете си почва, обогатена с естествени торове, защото растението е голям гладник, предвид факта, че ще му се наложи да храни многобройна „челяд“. Не забравяйте да проверите дали дъното на саксията е продупчено и да си вземете водосъбирателна паничка. Изберете топло и осветено от слънчева (колкото и да е оскъдна през зимните месеци) светлина място в дома си. (Аз лично отглеждам чушлетата на холната си секция, като в дните, когато разполагам с повече време у дома си, ги изнасям за по 1-2 часа на остъклен балкон. Студът не е голям проблем за такова кратко време, особено в ранните следобедни часове, когато зимното слънце е най-силно.)

Полейте хубаво почвата в саксията и сложете в нея на разстояние една от друга две семки. Дълбочината трябва да е около 8 см. Периодът на покълване на този сорт е кратък, така че „зеленоглавите мъници“ ще подадат личица от пръстта още на втората седмица. До тогава ги поливайте по 2 пъти в седмицата, а ако въздухът в дома ви е много сух и почвата стане съвсем безводна – може и 3 пъти. След показването на растението намалете количеството и честотата на сипване на вода, за да се спасите от риска растението да изгние.

Между 6-тата и 8-мата седмица храстът ще е значително наедрял, а по него ще започнат да се появяват бели цветлета. Ако и двете семки са прихванали, можете да ги разделите в отделни саксии. Радвайте се на свежите цветове, когато цялата природа е заспала под снежната покривка.

Щом цъфтежите се отворят напълно, ще ви се наложи да ги оплодите. Не е толкова странно, колкото изглежда. Просто внимателно с малкия пръст на ръката си бъркайте във всяка тичинка и събирайте част от прашеца, като се стараете да не нараните цветчето. След това пренесете жълтия живителен прах в други цветове. Повтаряйте упражнението 4-5 дни подред, за да сте сигурни, че прахообменът е извършен качествено. Ако стръковете ви са два, разменяйте и помежду им. Именно това правят пчелите и пеперудите в природата, когато оплождането на цветовете се извършва без човешка намеса.

След оплождането ви остава да чакате. Не спирайте да поливате растението, да се грижите за достъпа му до светлина и да го държите на топло. Три седмици по-късно първите чушлета ще се оформят. Можете да подпомогнете Рокс с шепа обогатител за почва. Не е задължително. Можете също така да го подхраните с малко отайка от кафе, разпръсната около стеблото.

Колко време ще се радвате на чушлетата, преди да ги оберете, зависи само от вас. След това можете да си ги изсушите и смелите на лют пипер, да ги консумирате в свежо състояние или да си ги жарнете на сгорещен котлон. Изборът е изцяло ваш. Помнете, че растението е двугодишно, затова дори и след изсъхването му, можете да си го запазите за последващо никнене. Тук обаче трябва да признаем, че втори път не ни се появи.

 

Рокс чушлетата са със средна лютивост. Тук прилагаме и снимка на декоративен пипер сорт Огнено чудо, който се отглежда по същия начин. Сетете се сами откъде идва името. 

 

Ето и няколко рецепти, в които можете да впрегнете домашната си зимна реколта:

Агнешко по индийски с оризова гарнитура

Почти инстантна супа

Свинско бон филе с рататуй

Фиш енд чипс за пиячи

Талятели с наденички

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашен мармалад, крем и сладко от тиква

Домашна зимнина от тиква в буркани, които можете да допълните с ядки и подправки, за да се получи апетитна добавка към тестени закуски.   виж още »

Домашни сухи червени чушки и сушени люти чушлета за зимата

Нанизи от домашни сушени чушки за зимата – вкус, украса и практичност.   виж още »

Тор за орхидеи от домашни хранителни продукти

Натурални торове за орхидеи, които можете да направите с продукти от кухнята. Ще предпазите цветето от мухъл, ще го подхраните и стимулирате цъфтежа. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта