Регистрация

Домашен мармалад, крем и сладко от тиква

23 Nov 2022   /   nina123   /   Видяна: 1567
Домашен мармалад, крем и сладко от тиква

Домашна зимнина от тиква в буркани, които можете да допълните с ядки и подправки, за да се получи апетитна добавка към тестени закуски.

 

Тиквата е апетитен и здравословен есенен плод, но за съжаление – твърде голям, че да бъде замразен за зимата. А колкото и да е издръжлив, не успява да запази вкусовите си качества твърде дълго време и още след Коледа започва да омеква и повяхва. Но евтината цена и широката достъпност провокират домакинството да се зареди с тикви. А какво се прави след това с неизядените плодове, които не са влезли в зимните сладки баници? Може да ги сложите в буркани и да се насладите на апетитен мармалад тип рачел, на вкусно желирано сладко или пък на крем за мазане от тикви. Ето как.

Рецепта за традиционен постен домашен тиквеник

Рачел от тиква. Това е конфитюр от тиква с цели парченца. Тиквата се обелва и нарязва на кубчета колкото голяма хапка. Взима се голяма тенджера и се поръсва със захар на дъното. Следва да се подредят ред парчета тиква, пак захар, пак тиква – и така докато се завърши със захар. На 1 кг обелена и почистена тиква се слага между 1,2 и 1,6 кг захар. Парчетата престояват така няколко часа докато пуснат вода. После се заливат с вода, която да ги покрие поне 2 пръста и се вари до пълно омекване. Плодовете заедно със соса се разпределят в буркани, които се стерилизрат 5 минути след кипването. Престояват с капачките надолу за една нощ и са готови за консумация или по-продължително съхранение.

Рецепта за тиква на фурна с мед и орехи

Крем от тиква. Тук отново се процедира по същия начин с тиквата и захарта, но при варенето се залива с повече вода. Вари се и по-дълго време, а след това водата се отцежда и тиквата се намачква с преса за картофи на гъсто пюре. Прехвърля се в тава и се подгрява до кипване като се бърка, за да не загори. Ако искате кремът да е по-течен, добавете част от водата на варенето до получаването на желаната консистенция. Следва врелият крем да се разпредели в стерилизирани буркани и да се затворят хубаво капаците. Оставят се обърнати за 24 часа.

Рецепта за пълнена тиква с кайма както готвим основно с тиква у дома

Сладко от тиква или желе от тиква. Водата, в която е вряла тиквата може да се превърне в идеално сладко или желе, с което да поднесете палачинки, панирани филийки, бухти и други тестени закуски. Тиквата съдържа естествен пектин, който има желираща сила, но за по-сигурно можете да добавите желатин. Върнете отцедената захарна вода от тиквата обратно в тенджерата и подгрейте. По желание добавете още захар. Можете да варите до леко естествено сгъстяване на сиропа. След това прехвърлете в стерилизирани буркани и затворете със стерилизирани капачки. Ако искате съвсем гъст сос, добавете във врялата течност в момента, в който е спряла да къкри, желатин. 1 пакет от 10 грама е достатъчен за 600-800 мл течност. След това прехвърлете в стерилизрани буркани и затворете хубаво.

Рецепта за десертна каша от тиква с ориз като алтернатива на любимото мляко с ориз

Добавки в тиквените сладка. Независимо кой вариант на зимнина от тиква сте си избрали, не забравяйте, че канелата е идеалната подправка. Можете да я добавите под формата на клечка докато тиквата се вари или да поръсите на прах в крайния продукт. По традиция в рачела се прибавят и орехови ядки, така че можете смело да ги вкарате в буркана. Тиквата се превръща в уникално сладкарско изкушение, ако към канелата се добавят и други индийски подправки – карамфил, индийско орехче, кардамон, джинджифил. Въпрос на ваше предпочитание е дали да ги слагате в прахообразен или по-едър вариант.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашна отвара, бонбони, сладко и мармалад от мушмули

Рецепти с меки мушмули или как да сготвим мушмулите, за да не изхвърляме омекналите плодове от обраната реколта.   виж още »

Правила при слагането на буркани със зимнина

Какво означават издутите капачки на бурканите и как се стерилизират буркани?   виж още »

Как да си отгледаме домашни люти чушлета през зимата

Свежа люта чушка ще зрее във вашия дом, за да придаде вкус на сочното свинско. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта