Регистрация

Домашни сухи червени чушки и сушени люти чушлета за зимата

31 Aug 2022   /   nina123   /   Видяна: 1537
Домашни сухи червени чушки и сушени люти чушлета за зимата

Нанизи от домашни сушени чушки за зимата – вкус, украса и практичност.

 

Времето още е топло, а дните – дълги и изпълнени с емоции. Реколтата от пресни плодове и зеленчуци тепърва се прибира, а свежите салати с тях заличават спомените за зимните храни. Но скоро листата на дърветата ще пожълтеят, а изпълнените с пресни сокове дарове на природата ще останат в миналото. С умисъл за зимата, когато има повече време за готвене, но и по-малко свежи продукти, можете да се възползвате от изобилието от чушки и да си направите домашен наниз от сухи чушки – украса за кухнята и радост за небцето в студените дни. Лютите чушлета пък можете да превърнете в приятна пикантна добавка към гозби или домашен лют пипер. Ако имате домашна реколта или просто планирате да се възползвате от ниските цени на сезонните чушки – ето как се правят сушени чушки на връвчица и сушени люти чушлета.

Рецептата на баба за домашни постни сухи чушки, пълнени със запръжка от боб, лук и картофи. Не минава зима у дома без това ястие.

Кои чушки са подходящи за сушене? Не избирайте чушки, които са прекалено месести – те са вкусни за салата, но ако трябва да се превърнат в добре изсъхнали пиперки, има голям риск да загният. Най-добре се спрете на традиционните дълги едновърхи ЧЕРВЕНИ варианти със средна дебелина на месестата част. Задължително е да имат дръжка с дължина поне 2 см. Ако ще сушите и люти чушлета, то пак избирайте средно дебели. А степента им на лютивост зависи изцяло от вашите вкусове.

Домашна гозба от пълнени сухи чушки с ориз и коприва.

Подготовка на чушките за нанизване. Независимо дали са домашни или купени, трябва да бъдат добре измити и стриктно подсушени. Затова нежно с ръце ги изплакнете хубаво с хладка към студена вода. Не използвайте четки и телчета, за да не нараните повърхността им. Ръката е най-добрата гъбичка. След измиването вземете една или повече хавлиени кърпи и подсушете много добре зеленчуците, особено около дръжката, където се задържа най-много влага. Всяка капка вода може да е начало на загниване, а това не бива да се случва. Сушете възможно най-бързо след миенето, защото влагата прониква през ципата на чушките. След това ги подредете в проветрива стая върху вестник с негланцирани листи или домакинска хартия за 3 дни. После махнете изгнилите, ако има такива.

Сухите чушки са апетитна добавка към телешко с картофи.

Нанизване на чушки за зимата. Нанизът може да е с максимална дължина от 1,5 метра. Най-кокетни и практични са нанизите от около 1 метър. За малките люти варианти - около 60-80 см. са достатъчни. Вземете си дебел конец или канап и игла с голямо ухо, в която да влезе. Задължително оформете възел с ухо в края, за да не се изнижат чушките и да имате лесен начин за закачане. След това пробивайте по-близо до основата на чепката и нижете, като преценявате отстояние. Когато сте готови, завършете с второ ухо. Съхранявайте на светло и проветриво място. Може да изнасяте на слънце през деня, но вечер прибирайте и внимавайте да не ги навали някой спонтанен есенен дъжд.

Сухи чушки за Бъдни вечер – с ориз, стафиди и лук.

Готови сушени чушки. След 2-3 седмици чушките ще са готови. Приберете ги в проветрива стая, като успешно можете да ги използвате за кокетна самоделна украса на кухнята. Внимавайте да не ги разположите близо до печката, където се излъчва голямо количество влага. Колкото по-сухо е помещението, толкова по-добре. Можете да ги свалите от наниза и да разположите в големи буркани, като поставите увити в марля зърна ориз за попиване на влагата. Можете също да смелите в кафемелачака част от продукцията и да превърнете в качествен домашен червен пипер или лют пипер. Съхранявайте в стъклен съд с капак.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пастети от сушени сини сливи за сладост и здраве

Вкусно домашно лекарство от сини сливи за отслабване, поддържане на здрави кости, красива кожа, надежден имунитет и редовен стомах.   виж още »

Домашна отвара, бонбони, сладко и мармалад от мушмули

Рецепти с меки мушмули или как да сготвим мушмулите, за да не изхвърляме омекналите плодове от обраната реколта.   виж още »

Чипс от ябълки за зимата

Как се сушат ябълки или как се прави ябълков чипс от пресни ябълки?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта