Регистрация

Тор за орхидеи от домашни хранителни продукти

15 Jul 2022   /   nina123   /   Видяна: 4543
Тор за орхидеи от домашни хранителни продукти

Натурални торове за орхидеи, които можете да направите с продукти от кухнята. Ще предпазите цветето от мухъл, ще го подхраните и стимулирате цъфтежа.

 

Орхидеята е красиво, екзотично, внушително, но и доста капризно цвете. В един момент е опъстрена от цветове, но малка грешка в обгрижването и красотата ѝ започва да вехне. Най-често коренищата изгниват от преполиване, цветовете са нападнати от вредители или пък листата вехнат поради липса на хранителни вещества в почвата. Правило при орхидеите е торовете и подхранващите субстанции да се редуват, а как можете да си приготвите домашна поливна вода за орхидеи, богата на важни за растението микроелементи, ще ви разкажем сега.

Вода за пръскане на орхидеи с картоф. Намерете си млад и сочен картоф. Измийте добре без да белите. Отрежете парче около 30 грама и нарежете в купата на пасатора. Долейте 200 мл студена вода и смелете много добре. Оставете водата да покисне със смления картоф около 10 минути, смелете повторно и след това прецедете. Прехвърлете в шише с дифузер и напръскайте много щедро почвата, стеблото, листата и цветовете. Едновременно подхранва и предпазва от вредители. Повтаряйте на всеки 3 седмици.

Оризова вода за здрави листа и цъфтеж на орхидеи. Почти всички рецепти с ориз започват с измиването на зърната. Ако ще готвите варивото, възползвайте се от получената течност. Изсипете ориза в купата, в която ще го миете и след това на всяка супена лъжица ориз налейте по 100 мл вода. Разбъркайте и измийте. Вместо обаче да изливате течността в мивката, си я сипете в шише. Полейте орхидеята с около 40 мл от водата, а още 50-60 мл сложете в купичката на саксията. След 10 минути излейте остатъка. А останалата вода от миенето на ориза можете да си разпределите в ледарка и всеки ден в продължение на 3 седмици да пускате в паничката на цветето по 1-2 ледчета. Листата и цветовете ще избуят в пълната си прелест. След 3-4 месеца можете да повторите.

Лимонова вода против мухъл, плесен и гъбички. Този трик важи за почти всички домашни саксии. При орхидеите може да се отбележи проблема като потъмняване на кореновата система или образуване на плесен по повърхността на почвата. Това ще убие цветето, ако не го третирате. Изстискайте 1 ч.л. пресен лимонов сок в 250 мл вода. Полейте като повдигнете листата, за да не ги изгорите с киселината. След това можете да третирате и тях от двете страни като топнете тампон за лице в лимоновата вода, отцедите го хубаво и нежно прекарате през листенцето колкото да го намокри бегло. Повтаряйте през 4-5 дни до постигане на желания ефект.

Чеснова вода за нови пъпки. Вземете 1/3 глава чесън или около 4-5 скилидки и махнете само най-горната част на люспата. Останалото нарежете на парчета и прехвърлете в буркан с капак. Залейте с 250 мл студена вода, затворете капака и увийте буркана в хавлиена кърпа. Трябва да е на тъмно. Оставете на стайна температура за 24 часа. След това прецедете и полейте цветето. Можете да поливате така 4 пъти по веднъж седмично в месеците, когато оформя пъпки. Все пак се съобразете и с факта, че орхидеите имат необходимост от почивка между отделните формирания на цветове, затова не насилвайте прекомерно.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

5 билки в саксии за естествен репелент

Известни подправки, които гонят мухи, комари и други летящи твари.   виж още »

Хранителни продукти за наторяване на домашните растения

Наторяване на саксиите с продукти от кухнята. Домашно приготвени торове за растения.   виж още »

Как да си отгледаме домашни люти чушлета през зимата

Свежа люта чушка ще зрее във вашия дом, за да придаде вкус на сочното свинско. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта