Регистрация

Златни правила за пълноценна закуска

13 Mar 2017   /   nina123   /   Видяна: 3206
Златни правила за пълноценна закуска

Не яжте веднага щом се събудите и не си позволявайте да преяждате на първо хранене.

Закуската е най-важното хранен за деня, защото от нея тялото си набавя витамини, минерали и енергия, необходими за цялостното му съществуване, развитие, сила и виталност през деня. Това обаче не означава на закуска да се натъпчем като за последно и цял ден да гладуваме, обясняват експерти от ефира на NOVA ТV. Под най-важното ядене се разбира най-отговорно подбраното и изядено, а не най-голямото в количествен и калориен план. Независимо какво си изберете да хапвате за първо основно, то се съобразете със следните правила, който според експертите неминуемо ще повлияят на здравето, тонуса, добрия външен вид и постигането на баланс в теглото. Ето и основните насоки, в които да проявите хранителен разсъдък.

1. Не закусвайте непосредствено след ставане. Стомахът ви и метаболитните процеси имат нужда от време за разсънване. Него можете да скъсите като направите на гладно 15-тина минути физически упражнения. Тогава можете да закусите 45 минути след ставане. Иначе препоръчителното време е между час и час и половина, но не по-късно от 10 часа сутринта. Метаболизмът има функцията да се активизира най-силно между 6 и 10 часа. Така че е добре да вкарате графика за закуска в този диапазон.

2. Закусвайте в сравнително еднакво време всеки ден. Ако спазвате това правило са ви нужни само две седмици, за да накарате тялото ви да очаква в определен час храната и да се отнася към нея с пълната отговорност да извлече всички нужни вещества от всяка хапка, без да се презатормозява с обработката на продуктите.

3. Непосредствено след ставане можете да се насладите на приятния вкус на смес от 150 мл хладка вода, сока на половин лимон и ½ ч.л. мед. По този начин ще прочистите стомаха и червата от отрови, с които сте ги дарили през изминалия ден. Така започвате на ново с чиста храносмилателна система, готова да понезе нови предизвикателства. Ето ви най-лесната детоксикация, която не ви коства особено много.

4. Не преяждайте на закуска. Ако сте установили, че с голяма сутрешна порция огладнявате много по-късно на обяд, най-вероятно е така, но обърнете внимание, че след прекалено обилна закуска се появяват две много неприятни явления. Първото е хроничен мързел и липса на тонус. Голямо количество от силата на тялото ви се е активирала върху процесите на разграждане на погълнатото и не ви остава енергия за нищо друго. Физиката и мозъка са мудни, защото за тях не достигат запаси от сила. И тук идва още по-лошата част – тепърва започва работния ден, който изисква от вас виталност и концентрация.

Преяждането сутрин разширява стомаха. Да, може да огладнеете по-късно за обяд, но след като обядвате ще усещате неистов апетит през целия ден. Възможно е да не успеете да му устоите и да се тъпчете чак до вечерта. Просто стомахът вече има нуждата от същите големи количества, каквито сте приели на закуска.

5. Не закусвайте с fast food. Това означава да посветите най-важното ядене за деня на една от най-вредните и бедни на витамини и минерали храна. Пържените продукти също влизат в табуто. Вместо това хапнете плодове на богато, сварете си овесени ядки, мляко с ориз или няколко яйца разбийте си кисело мляко с мед, сушени плодове, ядки, семена. Стискайте си сокове, правете си смутита, овкусявайте ги с мед - все ще можете да сътворите някакво ястие, което да ви е вкусно и да не трови и товари тялото. Дори можете да си изпечете мръвка и да си я хапнете със салата.

6. Ако сте решили да изядете някой сладкиш за деня, по-добре го направете на закуска. Това е най-подходящия избор за въглехидратно ядене. Дори и да не донесе много позитиви на организма, поне ще позволи на тялото да се отърве от големия брой калории. С други думи, дори и да погълнете половин шоколад, ще можете да се порадвате на силата, която ще ви даде той.

7. Не пийте кафе преди закуска и изчакайте с първата доза кофеинова напитка поне 45 минути след хапване. Кафето има силно киселинен храктер и изпито на гладно доказано води до лошо настроение и неприятен дъх. Затова най-добре е да хапнете вкъщи преди излизане, а щом пристигнете на работното място да пиете с колеги по чаша кафе. Така киселинният му характер хем няма да дразни стомаха на гладно, хем няма да забави вече отдавна стартиралите процеси по обработка на закуската.

Ето и няколко подходящи рецепти за здравословна закуска:

Печени яйца на хартишка

Рохки варени яйца с хляб - аламинут за закуска

Кисело мляко с плодове, мюсли и ядки

Кисело мляко с мед и зърна

А ето и стотици предложения за ЗАКУСКИ.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вода от чиа за закуска, отслабване и ситост

Напитка от набъбнала чиа дава енергия, засища и убива глада за сладкиши щом се приеме сутрин вместо закуска.   виж още »

Защо е важна закуската, богата на витамин В?

Кои храни съдържат витамин В и защо е най-добре да се приемат на закуска?   виж още »

Диетолог: Комбинирайте протеин и въглехидрат на закуска

Закуската трябва да е богата на калории, но и бедна на мазнини, за да функционира тялото нормално.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта