Регистрация

Вода от чиа за закуска, отслабване и ситост

23 Nov 2021   /   nina123   /   Видяна: 1922
Вода от чиа за закуска, отслабване и ситост

Напитка от набъбнала чиа дава енергия, засища и убива глада за сладкиши щом се приеме сутрин вместо закуска.

 

Холивудската мода за закуска с набъбнала чиа обхваща постепенно редица домове навред по света. И докато филмовите звезди се хвалят, че здравословната храна извайва телата им, онези, които ги гледат от малкия екран, също влизат във форма с чиа вода. Оказва се, че питието за строен силует е с дългогодишна история, но за множеството ползи за организма, които има, разбираме чак сега.

Вода от чиа като последовател на чиа фреска. Чиа фреска е била напитка, която е спасявала инки и ацтеки от жажда и гладна смърт векове наред. Местното южноамериканско население накисвало чиата в дъждовна вода, слуз от кактуси или алое и консумирала напитката. Днес това питие от храна за оцеляване се превръща в безценен помощник в грижата за общото здраве на тялото, хидратацията на клетката, енергийния баланс на организма и поддържането на здравословно тегло.

Рецепта за крем от банани и чиа.

Защо е полезно да се пие вода от чиа? Чиата е суперхрана, която е богата на полезните Омега-3-мастни киселини. В нея се съдържат важни микроелементи като цинк, желязо, магнезий, фосфор, калий, калций, мед. Съдържа ценния витамин D, както и известния с антиоксидантните си свойства витамин Е. В малки количества в чиата има витамин С, витамин А и витамини от групата В. Богата е на фибри, а свойството ѝ да абсорбира над 10 пъти собственото си тегло под формата на вода, я прави идеален хидрататор. С 1-2 с.л. чиа на ден човек може да си достави голяма част от необходимите витамини, фибри и микроелементи, които да гарантират пълноценния му живот.

Защо чиата трябва да се покълва? Важно е когато правите вода от чиа, да накиснете семената поне 4 часа преди консумация. Освен това трябва да се следи дали всички са набъбнали хубаво, защото при поглъщане не бива да абсорбират течност от тялото, а да отдават приетата такава от кисненето. Покълването на семена, зърна и ядки е важна част от здравословното хранене, защото процесът гарантира, че приетият продукт няма да дразни стомаха и ще бъде разграден. Само така ценните вещества от него ще попаднат в организма във вид удобен да бъдат доставени чрез кръвта до важни клетки, органи и системи.

Как се прави сладкиш от чиа с ядково мляко и манго?

Как се прави вода от чиа? Диетичната вода от чиа се приготвя като 1,5 с.л. семена се накиснат в 300 мл вода. Оставят се на стайна температура за 4-5 часа или в хладилник за цяла нощ докато абсорбират течността. След това получената каша можете да хапвате с лъжица на гладно 20 минути след ставане. Можете да проявите креативност и да смесите с прясно изцеден плодов или зеленчуков сок, с кокосово или друго мляко, както и да разредите с още вода и да изпиете.

Отслабване с вода от чиа. Погълната на гладно тази напитка се разгражда бавно, носейки ситост и енергия за дълго време. Това е нискокалорична полезна суперхрана, с която можете да започнете деня, за да се чувствате наядени и да не посягате към традиционните бързи закуски. Чиата понижава кръвната захар и оттам няма да изпитвате познатия апетит към сладкиши. Вместо това организмът получава ценен букет от здравословни съставки и фибри, които регулират храносмилането. Все пак не бива да се разчита, че след една чаша вода от чиа човек може да спре да се храни обмислено и пак да отслабва. Малките черни семена неминуемо ще помогнат на диетата, но те нямат вълшебна пръчка, с която да изваят тялото, ако човек сам не е отговорен към собствената си външност и здраве.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Диета с чиа, краставица и лимон за закуска

Диетична напитка с кисната чиа, лимонов сок и краставица помага за свалянето на килограм, горенето на мазнини, понижаването на холестерола и изчистван виж още »

4 продукта, които изискват предварително накисване

Кои храни трябва да се накисват във вода, за да станат още по-полезни и лесно смилаеми?   виж още »

Холандска диета за намаляване на талията с 4 продукта

Високопротеинова диета с пилешко месо, плодове, зеленчуци и яйца маха сантиметри от талията и събира разширения стомах.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта