Регистрация

Диетолог: Комбинирайте протеин и въглехидрат на закуска

19 Aug 2020   /   nina123   /   Видяна: 1331
Диетолог: Комбинирайте протеин и въглехидрат на закуска

Закуската трябва да е богата на калории, но и бедна на мазнини, за да функционира тялото нормално.

 

Различни хранителни теории се сблъскват още в избора на първото за деня хранене. Според кето привържениците закуската трябва да е богата на мазнини, защото 1 грам мазнини съдържа 9 калории, за разлика от 1 грам протеин и въглехидрат, които са носители на 4 калории. Така човек се засища по-бързо. Други смятат, че стомахът не бива да се атакува с тежка храна, затова плод по избор или варено яйце са напълно достатъчни. Трети твърдят, че разделното хранене е ключ към правилното усвояване на полезните вещества от продуктите, затова закуската трябва да е еднокомпонентна. Четвърти пък съветват да се избягват въглехидрати при първото хранене, за да не се повиши рязко кръвната захар.

 

Къде е истината – всеки трябва да прецени за себе си. Ето още една гледна точка – на руският диетолог и хранителен експерт Юлия Чехонина, цитирана от БГНЕС. Според експерта закуската трябва да е комбинация от белтъчини и въглехидрати и да НЕ съдържа мазнини или ако има такива, то те да бъдат в минимално количество, от полезни растителни източници, щадящо извлечени и непреминали термична обработка. Какво означава това?

 

Протеинова закуска с въглехидрати. Такава са комбинациите от яйца с хляб, печено бяло месо със зеленчук или самостойното хапване на кисело мляко, което е комбинация от протеини и въглехидрати. Можете да заложите на яйца със зеленчук или плод, филийка хляб със сирене. Уговорката е млечните продукти да са нискомаслени, а яйцата не бива да бъдат пържени. Вариантите са печени, варени или сурови, ако им имате доверие. Хлябът и киселото мляко могат да бъдат семпло подсладени с мед. С него можете да съчетаете дори печеното месо, като най-добрият вариант са пилешките гърди и морските дарове.

 

Защо комбинация от протеини и въглехидрати? В тялото трябва да постъпят едновременно бързи калории от захарите, които обаче да не се разграждат достатъчно бързо, за да няма рязък скок в нивата на кръвната захар, твърди експертът. Тук на помощ идва протеинът, който забавя разграждането на въглехидратите. Така калориите се освобождават постепенно, като даряват жизненост, активност и сила. Не трябва да се набляга на тежки въглехидрати – бял хляб, шоколад, захар. А времето за кафе е чак след закуската.

 

Защо мазнините не бива да се приемат на закуска? Според Чехонина те са твърде тежък хранителен компонент, който в повечето случаи остава неразграден. В комбинация с други продукти те се наслагват под формата на мастни депа. Отделят енергията си твърде бавно, а когато преобладават в менюто, остават неразградени и също се натрупват. Ако все пак искате в закуската да има някаква мазнина, половин авокадо, няколко маслини или ½ ч.л. семена са достатъчни. Няколко капки зехтин на зеленчуците също е в норми. Ала не бива да се комсумира нищо пържено или печено в мазнина, както и мазни червени меса.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Спрете месото на закуска и вечеря

Намаленият прием на месни продукти в менюто допринася за забързване на метаболизма и прочистване на токсините.   виж още »

Златни правила за пълноценна закуска

Не яжте веднага щом се събудите и не си позволявайте да преяждате на първо хранене. виж още »

Тежки закуска и обяд срещу диабет тип II

Две основни яденета на ден поддържат понижена кръвната захар и убиват апетита. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта