Регистрация

За какво са полезни плодовете, които ядем през лятото

10 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 13107
За какво са полезни плодовете, които ядем през лятото

Ягодите стимулират мозъка, черешите - зрението, а крушите помагат за дишането.

На пазара, в супермаркета или просто от кварталните будки, покрай които минаваме транзит, ни се „усмихват“ множество сочни зрели плодове, които ни даряват с нежен мирис на свежо лято. През този сезон българските земи са богати на разнообразие от вкусове, цветове и аромати, които изкушават окото, нюха и ни карат да преглътнем, внушавайки си че отпиваме от благоуханните сладки сокове на някоя диня или чуваме хруптенето от захапката на круша.

Благодарение на природата тези плодове освен сладки, нискокалорични, красиви и шарени до съвършенство, са и много полезни заради купищата витамини и минерали, които съдържат. Идеята, че докато се радваме на вкуса им, поглъщаме редица превенции от заболяване или просто доза еликсир за красота, прави тяхното ядене още по-приятно. Затова и ние от kulinarno.bg ще ви разясним как допринасяте за здравето си, докато си хапвате от красивите блага на земята.

Прасковите ускоряват храносмилателния процес. Те са полезни за разграждането на тежки храни и особено на мазни меса. Благоприятстват изхвърлянето на токсини и прочистването на стените на червата от затлачвания. Препоръчват се при проблеми с жлъчката или поява на киселини.

Кайсиите са богати на мед и кобалт. Те са универсален метод за предпазване от ракови заболявания, високо кръвно и холестерол, инсулт, инфаркт и подагра. Намаляват риска от затлачвания на апендикса, както и са сочени за източник на дълголетие. Ядките на кайсиите съдържат вещества, които регулират масния обмен на кожата и са естествен извор на младост и красота. Също така заздравяват костите, косъма и подхранват с витамини скалпа.

Черешите са благодат за зрението и имунната система.  Те повишават здравината на костната структура, допринасят за еластичността на хрущялите и сухожилията. доказано е, че помагат при безсъние. Богати на витамин С, малките червени плодчета подхранват цялото тяло отвътре и отвън, като същевременно парират възпалителните процеси в организма.

Пъпешът лекува проблемите в отделителната система. Само няколко резена от сочния жълт плод на ден ще ви предпазят от поява на камъни в бъбреците и ще започнат постепенно да облекчават трудното уриниране. В миналото пъпешите са използвани и при проблеми с нервната система. Те са разкошна профилактика срещу стреса.

Добрият сън идва с динята. Противно на очакванията, че динята ще ви буди цяла нощ, за да ходите до тоалетна, тя се оказва едно от най-добрите природни сънотворни. Стига да не прекалявате с количеството, гарантирано няма да вдигнете глава от възглавницата до сутринта. Освен това плодът, също като бостанския си другар – пъпешът – се справя с редица проблеми с отделителната система, отпушва пикочните канали и прочиства червата.

Ябълката е универсален лек. Списъкът с полезните й въздействия върху организма е дълъг. Тя понижава кръвното налягане и холестерола, повишава защитните сили на имунната система, остъргва стените на стомаха и регулира метаболизма. Множеството витамини в нея укрепват костната система и са извор на младост и красота. Изключително полезна е за зъбите и устната кухина.

При проблеми с дихателните пътища – яжте круши. В народната медицина те са използвани дори за намаляване на пристъпите, предизвикани от бронхиална астма. Благоприятстват възстановяването на белите дробове след прекарана пневмония и са препоръчителни към дневното меню на пушачите.

Поумнейте с ягоди. Те благоприятстват оросяването на мозъка и стимулират мозъчната дейност. Малките червени плодчета са полезни за сърдечно-съдовата система, регулират кръвното налягане и подпомагат прочистването на кръвоносните съдове от наслагвания. Яденето на ягоди е добра превенция срещу заболявания на гърлото и хронична кашлица.

Смокините – благодат за кожата. Богати на калции и желязо, те се грижат за кръвоносната система и намалят риска от анемия. Множеството витамини в тях пък имат разкрасителен ефект.

Гроздето е стимулант за злояди дечица. Богато на захари, то повишава имунната система и силата на малчугани, които не обичат да се хранят. Освен това подбужда апетита, влияе благоприятно на черния дроб, помага против запек. При възпаление на червата или язва, яжте повече грозде, препоръчва народната медицина.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Полезни и освежаващи летни напитки от кайсии

Летни коктейли от пресни кайсии с добавки за сладост, свежест и добро настроение.   виж още »

Губим ползите от плодовете с интензивно потене

Витамините и минералите от плодове и зеленчуци напускат организма през порите когато е горещо.   виж още »

Час за плодове и час за зеленчуци

Кога е по-добре да се хапват плодове и кога зеленуци?   виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous02-03-2018
essays article review essay essays essays
anonymous19-02-2018
college transfer essay persuasive essays essays persuasive essays
anonymous11-02-2018
poor credit loans poor credit loans credit loans loans no credit

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта