Регистрация

Губим ползите от плодовете с интензивно потене

17 Jul 2019   /   nina123   /   Видяна: 1753
Губим ползите от плодовете с интензивно потене

Витамините и минералите от плодове и зеленчуци напускат организма през порите когато е горещо.

 

Лятото залива с приятни на вкус пресни дарове на природата, които освен гальовни за небцето, са и полезни за здравето. Не е тайна, че свежите плодове и зеленчуци съдържат важни елементи за правилното функциониране на целия организъм, но невинаги човек успява да усвои и задържи бенефициентите в себе си. На какви храни да наблягаме, когато потта се очертава по дрехите в жегите, обяснява експертът Нина Зайцева пред РИА Новости.

 

С потенето се изхвърлят не само токсини, но и полезни вещества. Организмът не е така прецизно функциониращ, че да успее да определи точно какво трябва да запази на всяка цена в себе си и от какво да се отърве. Затова отговорността остава в ръцете на хората и техния адекватен избор на здравословно лятно меню. Чрез потта неминуемо се изхвърлят много токсини, защото са изблъскани до най-горните слоеве на кожата. Но те повличат със себе си доста от полезните минерали и соли.

 

Недостиг на минерали заради прекомерно изпотяване. Наред със солта, която определя онзи специфичен вкус на потта, „довиждане“ на клетката казват и големи количества калий и магнезий. Затова крампите през лятото са по-често явление, а ноктите и косата стават чупливи. Но природата е помислила за тези проблеми, предлагайки плодове, с които да се набавят дефицитите.

 

Кайсии, праскови, сини сливи и банани запълват дефицита. След усилена тренировка, работа или разходка в жегите най-добре е да се хапне плод. Не само защото фибрите в него допълнително задействат метаболизма, активизиран от активността, но и защото възвръщат загубените минерали и соли в оптимални дози. Затова 300-400 г плодове в края на трудовия ден, любимата тренировка или плуване, ще допринесат за общото здраве, обяснява Зайцева.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кои храни съдържат фолиева киселина и защо е важно да се приема витамин В9

Листните зеленчуци, черният дроб, бобовите продукти и пълнозърнестите храни запълват дефицита на важен витамин с много ползи, който трудно се набавя в виж още »

Витаминена диета за края на лятото

Възползвайте се от разнообразието от плодове и зеленчуци, докато още са наистина свежи. виж още »

За какво са полезни плодовете, които ядем през лятото

Ягодите стимулират мозъка, черешите - зрението, а крушите помагат за дишането. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта