Регистрация

Полезни и освежаващи летни напитки от кайсии

25 Jun 2020   /   nina123   /   Видяна: 1736
Полезни и освежаващи летни напитки от кайсии

Летни коктейли от пресни кайсии с добавки за сладост, свежест и добро настроение.

 

Кайсиите са вкусни плодове с множество ползи за тялото, а през юни месец нетърпението да си ги хапнем се задоволява от тяхната поява на родния пазар. Свежи, сочни, с традиционния си аромат, те подканят да бъдат изядени, радвайки със сладостта си малки и пораснали деца. Изключително богати на витамин А, кайсиите поддържат репродуктивното здраве и на двата пола. С високите си нива на магнезий се грижат за здравината на мускули и стави, съдържат витамин C, който благоприятства имунитета и са супернаситени с фибри, които регулират стомашно-чревната дейност и спомагат за лесното отслабване и прочистване на тялото.

 

Освен да ги хапвате за закуска или между храненията, можете да ги използвате и за направата на полезни сокове и освежаващи плодови напитки за лятото. Не се опитвайте да унищожите плода като го пуснете в сокоизстисквачка – месестата му текстура задържа голяма част от соковете, а и в нея именно се намират фибрите на плода. Затова много по-разумно би било да ги намачкате на пюре или да ги смелите с пасатор за супи. Така ще използвате цялата част от кайсията и, тъй като е сурова, ще се насладите на максимум от полезни вещества. Единствено съветваме да обелите горната мъхеста ципа, защото плодовете в хранителната верига се обработват по време на отглеждането и след обирането с препарати, които не са препоръчителни за поглъщане. С картофена белачка ще отстраните този проблем. А ето и какво можете да си направите за пиене от кайсии.

 

Кайсиев нектар с мента и лед. Обелете 6 кайсии, нарежете на парчета, отстранете костилката и пуснете в купата на пасатора. Добавете 1 с.л. мед, листата на 5-6 стръка мента и залейте с 800 мл вода от хладиника. Пюрирайте. Малките късчета ментови листа ще излязат на повърхността на напитката. Ако ви притесняват, огребете с лъжица – ако оставите – ще има допълнителна свежест, но и парченца за преглъщане. Разделете напитката в чаши, добавете кубчета лед и украсете с резени кайсия и листенца мента. Ако боднете сламка и чадърче, можете да се обявите за глезорански табиетлия.

 

Напитка от кайсии с чай, мед и канела. Това е нещо като студен чай с кайсии, какъвто се продава в хранителната верига, но няма смисъл да се обяснява разликата между прясната кайсия в напитка и изсушената и повторно хидратирана в индустрията. За целта си запарете 2 пакета зелен чай с 600 мл вряла вода. Щом напитката се охлади, прецедете и приберете в хладилник. Обелете 4 кайсии и ги пуснете в купата на пасатора. Добавете 2/3 с.л. мед и ½ ч.л. канела. Налейте добре изстиналия чай и пюрирайте. Следва да си прехвърлите в чаши, да добавите лед, да украсите и поднесете.

 

Домашна кайсиева лимонада. Тук 4 почистени кайсии влизат в купата на пасатора в компанията на прясно изстискания сок на два лимона и 1 с.л. мед. Наливат се 200 мл вода и се пюрира. Следва да се долее още 600 мл течност. Можете да използвате предварително направен и охладен зелен или черен чай, газирана вода, която да придаде допълнителна свежест и лятно настроение или обикновена студена вода, която е най-диетичният и полезен вариант. Въпросът с леда и украсата остава по ваше желание.

 

Алкохолни коктейли с кайсии. Този плод обожава както червен, така и бял ром. Комбинира се идеално и с мента за пиене. Ако искате да придадете градус на вашите напитки, можете да се спрете на тези три вида твърд алкохол и да сипете по 2-3 с.л. от него във вече направените по-горе питиета. Друг вариант е да пюрирате кайсиите директно с избрания от вас алкохол и след това да долеете ядково мляко или газирана вода. Получава се страхотен плодов коктейл

 

Споделете с нас домашната кайсиева напитка, с която сте избрали да се изглезите, като прикачите снимка и кратко описание на нашата фейсбук страница - https://www.facebook.com/kulinarno.bg/

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кайсиевите ядки са най-силното лекарство срещу рака

Раково болни са излекувани с вълшебството на витамин В17. виж още »

Освежаващи летни коктейли с водка

Няколко свежи предложения за любителите на лятото, настроението и градуса. виж още »

За какво са полезни плодовете, които ядем през лятото

Ягодите стимулират мозъка, черешите - зрението, а крушите помагат за дишането. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта