Регистрация

Час за плодове и час за зеленчуци

22 Jun 2018   /   nina123   /   Видяна: 1843
Час за плодове и час за зеленчуци

Кога е по-добре да се хапват плодове и кога зеленуци?

 

Пресните плодове и зеленчуци са една от най-добрите храни, които можем да подарим на тялото си. А то ще ни се отблагодари, като ни служи вярно и в здраве дълги години, сияейки с младостта и блестейки със силата си. Разбира се – ако си хапваме често и достатъчно плодове и зеленчуци, още повече ако успяваме да се доберем до екологично чисти такива.

 

Американски хранителни експерти обаче обясняват в свое видео в youtube, че всеки момент е подходящ при чувство на глад да се хапват плодове и зеленчуци, но в едни ситуации и часове е по-плезно да заложим на плод, а в други – на зеленчук. Ето и какви са основните правила спрямо скоростта на метаболизма и нагласата на тялот да хапва и храносмила. Уточняваме, че доматът е плод не само според ботаниката, но и според спецификите си на разграждане в стомаха.

 

1. От 06:00 до 10:00 часа. Плодовите въглехидрати са нужни на тялото, за да има сила за активен старт на деня. Можете да заложите на висококалорични плодове като авокадо, банани, нар. Не е задължително. По важното е да се съобразите, че плодовете не се комбинират, но заради активността на метаболизма в този период можете да изядете до 4 различни плода, като оставяте промеждутък от 50 минути между консумацията им. В тази част на денонощието са разрешени и сушени плодове.

 

2. От 10:00 часа до 14:00 часа. Ако планирате да си позволите питателен обяд, тогава никакви плодове. Преди обяд можете да хапнете тежка салата от няколко зеленчука, а заедно с обяда е най-добре да консумирате деликатно овкусени листни зеленчуци. Може и един вид зеленчук, сготвен на пара вместо гарнитура. Той не изключва листата.

 

3. От 14:00 до 18:00 часа. В този времеви диапазон можете да хапвате както по-нискокалорични плодове (задължително самостойно), така и комбинации от до 3 зеленчука. Това са часовете на фрешове и смутита, затова можете да си направите питие от избраните компоненти и да замените с него следобедната закуска.

 

4. От 18:00 до 22:00 часа. През това време можете да хапвате двукомпонентни салати или цитруси самостойно. Всякакви други плодове ферментират в стомаха и създават проблеми с храносмилането и перисталтиката.

 

5. От 22:00 до 02:00 часа. В този период можете да консумирате единствено грейпфрут.

 

6. От 02:00 до 06:00 часа. През това време стомахът се нуждае от заслужена почивка, затова е добре да не слагате нищо в устата си.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо не трябва да се храним прави

Човек не трябва да се храни прав, за да не пречи на кръвта да участва адекватно в храносмилателния процес.   виж още »

Ябълки се ядат само сутрин

Защо не е добре да се ядат ябълки вечер и какво могат да ни причинят, ако ги хапнем за десерт след вечеря?   виж още »

Колко калории съдържат цитрусовите плодове

Вижте калорийната стойност на портокала, банана, мандарините, кивите, грейпфрута, помелото и всички други плодове, които включва зимната ви диета. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта