Регистрация

Два варианта на домашно приготвен пектин от домашни ябълки

20 Sep 2022   /   nina123   /   Видяна: 1847
Два варианта на домашно приготвен пектин от домашни ябълки

Как се прави пектин на прах и как се прави пектинов мармалад от ябълки без захар?

 

Пектинът е хранителна добавка с много ползи за тялото, която можете да си закупите евтино от всяка аптека и по-големите хранителни магазини. Това е вещество, което естествено се съдържа в ябълките и други плодове. То има силни лечебни и детоксикиращи свойства, подпомага поддържането на общото здраве, нормалното тегло, добрия стомашно-чревен баланс, забързва метаболизма, прогонва излишната вода от тялото, която причинява отоци, прочиства кръвоносните съдове, подпомага работата на сърцето и е полезен за доброто зрение. Важно е пектинът да е чист, а подобен гарант има само ако е приготвен у дома с проверена реколта. Сега, когато ябълките дават най-изобилен плод, ето как можете да си направите пектин вкъщи. Ще предложим два варианта, а вие изберете по-подходящия според необходимостите и вкуса си.

Рецепта за ябълков десерт с кори за баница

Ябълки за правене на пектин. В ябълковата кора се съдържат голямо количество пектини, затова плодовете не се белят. Но не е тайна, че в хранителната верига ябълките се пръскат и обработват. Тогава беленето е задължително, защото химикалите са вредни и опасни за здравето. Ето защо трябва да си намерите ябълки от проверено място или гарантиран био производител. Вземете си 1 кг свежи, още по-добре неузрели напълно плодове. Няма значение дали са червени, жълти или зелени, стига да не са меки и с петънца на разваляне. Измийте ги много добре.

Рецепта за домашни сладки с ябълки и канела

Приготвяне на пектин вкъщи. Нарежете ябълките без да махате обелките, семките и дори дръжките. Парчетата трябва да са малко по-малки от размера на средна хапка. Можете да режете на каквито формички ви е удобно. Прехвърлете в тенджера и залейте със 150 мл вода. Сложете на котлона на слаб към умерен огън. Трябва да заври, но да къкри едва-едва. Вземете дървена лъжица и бъркайте периодично 25 минути. Възможно е плодовете да се превърнат в каша. След като изтече времето на готвене се опитайте да отцедите с натискане част от водата без да изхвърляте по-гъстата част.

Рецепта за ябълков пай с ванилов дъх и стафиди

Домашен пектин на прах. Ако желаете пектинът да е прахообразен както в хранителната верига, отцедете ябълките от течността и прехвърлете в купа, върху която сте поставили сито. Претрийте през ситото своеобразната каша като натискате ябълките. След това прехвърлете в тава и пъхнете в загрята на 90 градуса фурна. Оставете да се суши като през 30-тина минути проверявате и разбърквате. Когато цялата влага напусне кашата, ще остане във вида, в който си го купувате от хранителната верига или аптеките. Този пектин можете да добавяте към чайове, смутита, сладкиши. Също така се използва за естествен желатин, който придава плътност на различни кремове. Съхранявайте добре затворен в стъклен буркан.

Рецепта за инстантен ябълков мармалад за топинг на тестени изделия

Домашен ябълков пектин на крем. Тук ще ви трябва дълъг дамски чорап или чорапогащник. Можете да използвате и добрия стар тензух. Ябълките трябва да са по-добре отцедени, затова можете да изхвърлите и част от много течната каша. Прехвърлете ябълките в тензух или чорап и окачете над купа. След 40 секунди лиснете първата вода, която се е събрала в купата – така ще махнете течността. След това оставете да виси и да се отцежда 12 часа, като периодично можете да създавате лека тяга със стискане на тензуха. В купата ще се събере каша. Нея можете да кипнете и да прехвърлите в стерилизирани малки бурканчета. Ако използвате само 1 кг. ябълки, може да се получи и само едно бурканче. Завъртете капачките, оставете бурканите обърнати за 1 нощ, а после приберете в хладилник. Гарантирано ще издържи до няколко месеца.

Рецепта за пълнени ябълки с орехи и стафиди

За какво се използва кремообразен пектин? Тук термичната обработка е по-щадяща и затова този крем е още по-полезен от праховия вариант. Опитайте да го смесите с мед, сусамов тахан, фъстъчено масло. Така ще стане идеален сос за мазане на филийки, мекици, бухти и всякакви тестени изделия. Можете да хапвате в чист вариант на гладно за прочистване на храносмилателната система, кръвоносните съдове и стомашно-чревния тракт. Тялото обича този естествен пектин и винаги ще имате лъжичка вкусно и здравословно прихапване. Добавете към кремове, смутита и дори любимата си тестена закуска за един по-природосъобразен старт на деня.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашна отвара, бонбони, сладко и мармалад от мушмули

Рецепти с меки мушмули или как да сготвим мушмулите, за да не изхвърляме омекналите плодове от обраната реколта.   виж още »

Кулинарни трикове с ябълки

Какво трябва да се знае за ябълките и как се съхраняват ябълки?   виж още »

Есенни маски за лице с ябълки

Тройна грижа за кожата с ябълка – почистване, избелване и подхранване.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта