Регистрация

Домашна отвара, бонбони, сладко и мармалад от мушмули

10 Nov 2022   /   nina123   /   Видяна: 1993
Домашна отвара, бонбони, сладко и мармалад от мушмули

Рецепти с меки мушмули или как да сготвим мушмулите, за да не изхвърляме омекналите плодове от обраната реколта.

 

В края на септември до края на октомври в умерените ширини се събира реколтата от мушмули. Малките кафяви плодчета се обират обикновено още преди да са напълно узрели, защото падането на първата слана ще ги унищожи. А после се съхраняват на хладно и сухо място до омекване. Но една част от тях омеква по-бързо и трябва да бъде отстранена от общия куп, за да не развали и останалите. Можете да хапнете полезните плодове директно, но ако са ви твърде много, можете да си направите от тях мармалад от мушмули, сладко от мушмули, напитка от мушмули или бонбони от мушмули. Всички тези домашно приготвени продукти са богати на ценни за тялото микроелементи, пектин и фибри и имат приятен вкус. А колко захар ще добавите, зависи от вас.

Как се прави домашно сладко от мушмули? Вземете омекнали, дори тръгнали към разваляне плодове и ги сложете в тенджера. Залейте с вода и кипнете. Варете 10-15 минути на умерен огън, след което изсипете водата. Останалите плодове претрийте през широка марля или цедка. Ципите и семките запазете, а полученото пюре прехвърлете в тава. Добавете захар и малко вода. За 1 кг плод в сурово състояние се добавят 300 г захар и около 150 мл вода, но тези пропорции могат да варират според индивидуалния вкус. Пюрето се разбърква докато течността се разпредели правилно в него, а захарта се разтвори. После се кипи докато прекарана лъжица през тавата остави следа. По желание можете да добавите карамфил и канела на прах за аромат. Готовото сладко разпределете в стерилизирани буркани, завъртете капачките и обърнете за 1 нощ.

Как се прави мармалад от мушмули? Благодарение на високото съдържание на пектин в мушмула, сладката и мармаладите стават гъсти и естествено желирани. По химичен състав мушмулите много приличат на ябълки, затова и са способни да ги заместят в любимите рецепти. Ако искате наистина гъст и наситен мармалад, сложете меките мушмули в уред за готвене на пара и гответе 10 минути след кипването на водата. После свалете горната ципа, а пюрето претрийте от костилките през марля или цедка. Полученото пюре премерете – на 500 г се добавят около 150-250 г захар, 2/3 ч.л. лимонтузу и канела и карамфил по избор. Всичко се кипва заедно и се прехвърля в стерилизирани буркани, който трябва да пренощуват надолу с капачките.

Как се правят бонбони от мушмули? За целта отново трябва да сготвите мушмулите на пара, но този път за поне 15 минути. След това се претрива пюрето от тях и се замерва. На 500 г пюре се добавят 250-300 г кристална захар и 125 г масло. Полученият гъст сос се разбива с миксер докато е топъл и се подправя по желание с канела и/или карамфил. Може да прибавите и 1 до 3 с.л. какао на прах. После кипнете на слаб огън и бъркайте няколко минути. Следва да се разпредели в силиконови формички за бонбони или в тава, застлана с хартия за печене. Приберете в хладилник за 6 часа. След това извадете бонбоните  и подредете в чиния. Или нарежете на кубчета съдържанието на тавата, за да имате дражета от мушмули. Дръжте в хладилник, защото на стайна температура може да омекнат прекалено много.

Как се прави отвара от мушмули? Това е полезна леко сладникава напитка, която се приема като заместител на конвенционалните сокове, но и като част от народната медицина. В миналото са я препоръчвали за прочистване на белия дроб, регулиране на работата на стомаха и червата, подсилване на кръвта и имунитета. Можете да си направите тази отвара от баластните ципи и семки от горните три рецепти като ги прехвърлите в тенджера и залеете с вода. Колкото и да чистите и претривате щателно, по семките винаги остава част от плода, както и между ципите. Кипнете смело, ако ви изглежда прекалено гъсто – сипете още вода, но нека поври поне 15 минути. А след това прецедете докато е топло. Колко широка да е цедката, зависи от собствената ви поносимост за напитка с парченца. По желание можете да я подсладите със захар или мед. А после пийте вместо вода, сок или сгряващ чай с много ползи а здравето.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашен мармалад, крем и сладко от тиква

Домашна зимнина от тиква в буркани, които можете да допълните с ядки и подправки, за да се получи апетитна добавка към тестени закуски.   виж още »

Два варианта на домашно приготвен пектин от домашни ябълки

Как се прави пектин на прах и как се прави пектинов мармалад от ябълки без захар?   виж още »

Домашни сухи червени чушки и сушени люти чушлета за зимата

Нанизи от домашни сушени чушки за зимата – вкус, украса и практичност.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта