Домашен ябълков пай със стафиди и ванилия
Ронлив сладкиш с плодове и ванилов дъх.
Необходими продукти:
- 50 г захар
 - 900 г ябълки
 - сокът на 1 лимон
 - кората на 1 лимон
 - 360 г брашно
 - 150 г захар
 - щипка сол
 - ванилия (есенция)
 - 10 г бакпулвер
 - 1 яйце
 - 150 г масло
 - 50 г стафиди
 - пудра захар
 
Начин на приготвяне:
1. Ябълките обелете, почистете и нарежете на средно големи кубчета.
2. Стафидите накиснете във вряла вода.
3. В тиган с незалепващо покритие изсипете 50 г захар и подгрейте до разтапяне. Изсипете отогре ябълковите кубчета.
4. Гответе при непрестанно бъркане 3 минути, залейте с лимоновия сок, добавете лимоновата кора, намалете огъня на умерен към слаб и оставете да се готви 8 минути като периодично размешвате. После махнете от огъня и оставете да се охлади.
5. Брашното пресейте в купа и добавете 150 г захар, щипка сол, бакпулвер, ванилия, (сега, ако е на прах и с яйцето, ако е течна) и разбъркайте.
6. Добавете яйцето, нарязано на кубчета студено масло и претрийте с ръце на трохи.
7. Застелете дъното на тава с регулируеми стени с диаметър 26 см. с хартия за печене. Поръсете половината от торхите и леко ги натиснете с ръка.
8. Отгоре разпределете ябълките, тях поръсете с отцедените от водата стафиди и на финала завършете с останалите трохи.
9. Печете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути.
10. След изваждане охладете и поръсете с пудра захар през цедка.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ