Регистрация

Кулинарни трикове с ябълки

20 Oct 2021   /   nina123   /   Видяна: 1205
Кулинарни трикове с ябълки

Какво трябва да се знае за ябълките и как се съхраняват ябълки?

 

В сезона на ябълките сме и щандовете в плод-зеленчука са изпъстрени от сочните и ароматни кръгли български плодове, приканващи да бъдат схрускани. Евтини и примамливи с мирис, вид и пословична здравословност, те са част от диетата на българина през есента. Затова и в този сезон мнозина пълнят торбите с ябълки и се отправят към вкъщи, ала след това идва време за използването на плодовете. Какво се прави с ябълки и в какво да внимавате – ще разкажем сега.

Не слагайте ябълките близо до краставици! Препоръчително ябълките да не се държат в хладилник въобще, ала ако все пак се притеснявате и ги наредите при плодовете и зеленчуците, знайте, че краставиците са особено чувствителни към тях и бързо ще се развалят в компанията им. Ябълките ускоряват зреенето на други плодове, затова можете да ги използвате като сложите между тях райска ябълка, мушмули и авокадо – така ще омекнат по-бързо.

Намазвайте разрязаните ябълки с лимонов сок. Ябълката се окислява доста бързо. Добре е да знаете, че още при първия допир с въздуха тя започва да губи ценни витамини. Затова колкото по-бързо я схрускате, толкова по-добре. Ако обаче искате да запазите парче за близък човек или за прихапване по-късно, намажете отворената сърцевина с прясно изстискани капки от лимон. След това съхранявайте на хладно, защото температурата също е от значение за окислителните процеси.

При диабет и стомашно-чревни проблеми хапвайте ябълките печени. Въпреки че ябълката на фурна е доста по-сладникава от пресния вариант, диабетиците трябва да знаят, че когато плодът е пресен, вдига по-рязко кръвната захар. Ако готвите ябълките на фурна заради здравословни проблеми, ръснете малко канела и куркума върху тях – имат благотворно влияние върху инсулина и обмяната на веществата и ще направят храната по-вкусна без допълнително подслаждане. Ако пък имате проблеми със стомаха и червата, помнете, че ябълката допълнително може да ги влоши, ако е сурова. Наблюдавайте как се държи плодът при хапване пресен и ако забележите подуване или усетите болки и дискомфорт, го пъхнете във фурната за 15 минути.

Ябълките лекуват махмурлук. Вместо да се държите за главата, чудейки се защо не спряхте да пиете по-рано, хванете една ябълка и я изяжте. Букетът от витамини и минерали, който се съдържа в нея, ще ви помогне да се почувствате много по-добре и да възстановите електролитния баланс и доброто си настроение. Не изглежда като най-вкусната храна след препиване, но определено е една от най-ефективните в борбата с последствията от прекаляване с алкохола.

Ако видите ябълка с дупка от червейче, вземете я за себе си. Това че вредителят я е предпочел само доказва, че тя не е пръскана и обработвана с препарати. Не бива да ви пртеснява, че и някой друг е хапвал от нея. Той просто потвърждава екологичната чистота на плода. В този случай измийте добре и изяжте с кората, защото в ябълковата обелка се съдържат най-много витамини, минерали и фибри. Тя обаче трябва да се отстрани, ако ябълката не е домашна, био или липсва доказателството за чистота на червейчето. Помнете, че в хранителната верига кората на плодовете се третира с цел удължаване на срока и по-добър търговски вид.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Два варианта на домашно приготвен пектин от домашни ябълки

Как се прави пектин на прах и как се прави пектинов мармалад от ябълки без захар?   виж още »

Ябълката с червейче е най-добра

Наличието на червей в ябълката доказва, че не е обработена с вредни препарати.   виж още »

Домашен оцет от ябълки както го прави баба

Домашен ябълков оцет за здраве, вкусни салати и изчистена от добавки храна.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта