Регистрация

Вредни навици по време на хранене

27 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 4260
Вредни навици по време на хранене

Паленето на цигара, пиенето на вода и хапването на плодове за десерт са едни от най-вредните хранителни привички.

Да се храним правилно не означава само да спазваме хигиенните норми на ядене и правилата за разделна консумация на продуктите. Има и други важни принципи, които човек често нарушава поради незнание или просто защото смята, че са маловажни за неговото здраве и правилното усвояване на изяденото.

Един от вредните човешки навици е тютюнопушенето, като броя на деградивните му влияния върху организма дори не може да бъде изцяло изброен. А още по-вредно е да пушите по време на ядене. От топлината на храните мембраните на клетките на устната кухина и хранопровода развиват допълнителна пропускливост и когато цигареният дим минава през тях, вредните вещества в него навлизат директно в тъканите. Така увеличават риска от рак на устната кухина, езика и хранопровода.

Освен това налепите с канцерогенни вещества, които се зъдържат в гълтателната система продължават своя „круиз“ със следващата доза храна към стомаха и червата, застрашавайки и тяхното здраве.

Пиенето на вода по време на хранене също не е препоръчително от гледна точка на факта, че животворната течност разрежда стомашните сокове, правейки ги безсилни да се преборят с хранителното натоварване, което им причинявате. Хранителни експерти съветват да се спре пиенето на вода и други течности половин час преди ядене и да се поднови час и половина след като сте станали от масата. Може да е труден за спазване режим, но е препоръчителен.

Бързото хранене на големи хапки с малък брой сдъвквания е наказание за тялото ви и бич за фигурата. Мнозина от вас не биха се хранили в стил „патица“ (загребва с клюна колкото може да побере и гълта без да дъвче), ако знаеха, че по този начин си причиняват подуване на стомаха, газове, забавят метаболизма си, пречат на разграждането, увеличават усещането за тежест и дискомфорт, а дамите трупат и целулитни депа. Най-полезно е всяка хапка да се дъвче по 30-тина пъти; учителят Петър Дънов съветва те да са 33, но редица диетолози склоняват и на 25 сдъвквания на тежката храна преди преглъщане. Така улеснявате стомашната работа и подготвяте киселинно-алкалната среда, в която трябва да бъде преработено ястието.

Друг плюс на многократното предъвкване е забавянето на целия хранителен процес. Както не веднъж сме ви казвали, преди 20-тата минута от началото на яденето мозъкът не получава импулси за ситост, затова ако поглъщате пордуктите бързо, ще изядете много повече, докато усетите, че вече сте били нахранени.

Усещането за подуване и дискомфорт на корема след ядене е заради образуването на газове в стомашната кухина. Един от сигурните начини да направите тази грешка е, като говорите много по време на хранене. Заедно с храната във вас влиза и въздух, който после трябва да излезе от системата. А как ще стане това – решете сами – но ако сте от хората, които обичат да държат речи на масата, замислете се да понамалите тирадите в името на правилното си ядене.

Вреден навик, насаден от доскорошните разбирания, че трябва да се ядат плодове, е тяхната консумация за десерт. Да, наистина даровете на природата са полезни и тялото ви има нужда от тях; да – наистина са по-нискокалорични и много по-здравословни от шоколадовата торта например, но проблемът при тях е бързата им ферментация. На температура от 36 С, сдъвкани, те започват процеси на гниене за около половин час. Представете си какво се случва в стомаха, когато при стартирало разграждане на тежката храна, което ще продължи между 2 и 6 часа, вие „затапите“ с нещо бързоразвалящо се, което ферментирайки, чака реда си. Затова хранителните експерти съветват плодовете да изграждат изцяло едно от основните ястия или да се хапват като предястие 40-тина мин. преди хранене.

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Будим се подпухнали след вечеря с туршии и колбаси

Солените храни на вечеря водят до задържане на вода, причиняваща подпухналост на сутринта.   виж още »

Защо не трябва да се храним прави

Човек не трябва да се храни прав, за да не пречи на кръвта да участва адекватно в храносмилателния процес.   виж още »

Питателен обяд и кратка дрямка за здраве

Обилният обяд и леката почивка след него регулират кръвното налягане и пазят сърцето.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта