Регистрация

Защо не трябва да се храним прави

24 Sep 2019   /   nina123   /   Видяна: 2176
Защо не трябва да се храним прави

Човек не трябва да се храни прав, за да не пречи на кръвта да участва адекватно в храносмилателния процес.

 

Храносмилането е онзи важен процес, при който погълнатата храна се усвоява от тялото и носи безценните си облаги на организма. С различни действия преди, по време на и след ядене, хората могат да подпомогнат абсорбацията на продуктите или да забавят нейното разграждане, затова е добре към процеса на хранене да се включи сериозно отношение. Покоят при ядене, кратката почивка след това и правилната поза на тялото са от особена важност за храносмилането. Ето защо една от най-честите грешки на модерното общество е хапването на крак.

 

Какво представлява усвояването на храната? Когато ястието достигне до стомаха, се активизира процес на разграждане, започнал още в устната кухина при дъвченето. Специално отделени стомашни сокове отговарят на вида на продуктите така, че да могат да се разградят най-активно. А след това полезните вещества от тях попадат в кръвта и достигат до онези места от организма, на които са нужни. Ако те не са усвоени правилно, тялото губи жизненоважни позитиви. Това може да доведе до ускорено напълняване и проблеми с органи и системи в тялото.

 

Защо не се яде в изправено положение? Когато човек хапва на крак, част от кръвта, нужна за пренасяне на хранителните вещества и активизиране на разграждането в стомаха, попада в прасците, за да поддържа мускула напрегнат и той от своя страна да закрепи тялото в изправено положение. Ето как разграждането и усвояването на ястието се възпрепятства от неправилната поза. Затова е добре винаги да се приема храна в седнало положение и след това да се оставят 15-тина минути покой. Само тогава тялото ще има време и възможност да свърши правилно работата си.

 

Колко време да се храним? Нормалното хранене изисква 40 минути. 5 минути покой преди хранене, 20 минути активно хранене и 15 минути покой след приемане на храната. Това е оптималното време, необходимо за провеждането на правилно и пълноценно основно ядене. Седнете на стол, помиришете блюдото, отпийте вода и си подредете всичко около вас – салфетки, чаши и чинии, прибори. След това започнете да се храните бавно и с 25-30 сдъвквания на всяка хапка. На 20-тата минута ще усетите засищане, защото това е времето от pопадането на храната в стомаха, до изпращането на импулс за ситост от мозъка. След 20-тата минута можете да прекратите храненето, за да не се тъпчете. След това останете на масата или се преместете на дивана за още 15 минути, в които стомахът и кръвта вършат своята най-тежка и важна работа.

 

Как да седим докато се храним? Позите с изправен гръб и рамене на стола са приети по етикет за най-правилни, но когато става въпрос за най-функционално хранене, се препоръчва тялото да е наведено леко напред към масата, лактите да са встрани и да не се става през заветните 40 минути. При пълно изправяне на горната част на трупа, се напрягат мускулите на корема. Те изискват допълнително количество кръв за поддържането си. Отделно притискат раздуващия се в това време стомах. Така може да увеличат отделените газове и усещането за тежест.

 

Поза за почивка след хранене. Най-добрата възможност е просто да се отпуснете назад към облегалката на стола. Останете в покой така – догледайте филма, новините, предаването по телевизията или пък поговорете с любимите хора. Ще усетите лека ленност, защото тялото ви изисква от вас да сте пасивни и отпуснати. Щом псевдоумората премине, можете отново да скочите на крака.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Час за плодове и час за зеленчуци

Кога е по-добре да се хапват плодове и кога зеленуци?   виж още »

Вредно ли е да се дъвче дъвка

Ползите и вредите от дъвченето на дъвка се изравняват в мляскаща симбиоза. виж още »

Вредни навици по време на хранене

Паленето на цигара, пиенето на вода и хапването на плодове за десерт са едни от най-вредните хранителни привички. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта