Регистрация

Будим се подпухнали след вечеря с туршии и колбаси

14 Dec 2020   /   nina123   /   Видяна: 1374
Будим се подпухнали след вечеря с туршии и колбаси

Солените храни на вечеря водят до задържане на вода, причиняваща подпухналост на сутринта.

 

Студеното време и епидемичната обстановка принуждават хората все повече да си остават вкъщи в края на деня. А това води до по-протяжни семейни хранения, допълнително прихапване пред телевизора след края на основното ястие и понякога напоително мезене, предизвикано от липсата на забавни действия и възможности за физическа активност. А при всяка подобна вечер, на сутринта тялото показва неприазънта си от застоялия и угоителен начин на живот. Често се появяват и подутини, отоци и подпухналост. Защо се случва това, обяснява хранителният експерт д-р Михаил Гинсбург пред руската телевизия „Россия 1“.

 

В опита си да намалят калориите и вредните храни късно вечер хората правят основна грешка, подчертава експертът и разкрива неправилния начин на мислене на мнозинството, затворено вкъщи. За да се избегнат тежките мазни меса, пържените храни и сладкишите, през зимата се посяга към готовите колбаси и туршиите. Възприема се, че свинските и пилешките гърди са бедни на мазнини и богати на протеин, в луканките се влага висококачествено месо, а зеленчуците в зимнината са нискокалорични и здравословни по презумпция. Но сещаме ли се да изчислим количеството сол в тези продукти?

 

Солта е основната причина за сутрешното подпухване при здрав човек. Ако не са налице бъбречни или други здравословни проблеми, причиняващи неприятното подуване под очите, около скулите, при китките и глезените, от вътрешната страна на краката или под брадичката, то причината е в храната, обяснява Гинсбург. Твърде голямо количество захар, прекаляване с алкохол и добавка на палмови мазнини към продуктите са сред основните причинители на състоянието, ала най-честият и сигурен провокатор на подпухналостта е солта. А тя е в големи дози в любимите чипсове, пуканки и мезете за пред екрана, в традиционните маслини, туршии и кисели краставички, с които се черпят привържениците на чашката, както и в готовите колбаси. Ето защо с тях трябва да се внимава на вечеря.

 

По-безсолни алтернативи на любимото вечерно прихапване. Заложете на домашно приготвена храна, където можете да проследите количеството сол, съветва експертът. Ако съчетаете туршията с неподсолени пресни зеленчуци, ще погълнете по-малко соли. Домашно направените пуканки и чипсове също са вариант. Колкото до месото – в 200 г от една средно статистическа домашна пилешка пържола има три пъти по-малко сол, отколкото в 200 г готов колбас. Ето как, дори и при прегрешението с късно прихапване, човек може да се спаси от неприятното сутрешно подуване. В допълнение организмът ще има повече тонус и виталност. А най-добре ще е ако не го товарите с храна въобще в тъмните часове от денонощието, заключва Гинсбург.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Френски учени: кисело мляко и кисело зеле спират covid-19

Продуктите с естествена ферментаци понижават нивата на ключов ензим в тялото, отговорен за прикрепянето на коронавируси към организма.   виж още »

Водка и ракия НЕ борят коронавируси

Твърдият алкохол НЕ може да бъде използван като дизенфектант срещу коронавирус.   виж още »

Вредни навици по време на хранене

Паленето на цигара, пиенето на вода и хапването на плодове за десерт са едни от най-вредните хранителни привички. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта