Регистрация

В деня на Св. Евтимий - кървави ритуали с черен петел

19 Jan 2021   /   nina123   /   Видяна: 1421
В деня на Св. Евтимий - кървави ритуали с черен петел

На Петльовден в къщите с момчета се готвят петли, а в домовете с девойки - млади кокошки.

 

На 20-и януари православните християни почитат паметта на Св. Евтимий Велики, а българите добавят към празника и Св. Патриарх Евтимий Търновски. Празникът е познат като Евтимовден или Ихтим, но се нарича още Петларовден, Петеларовден или Петльовден заради обредите, свързани с петли, които се изпълняват от млади момчета.

 

Ритуално колене на петел на Евтимовден. Традицията се изпълнява в домове, където има млади момчета. Най-възрастното девствено момче хваща от двора черен петел или петел, на който има поне едно черно перо. Заколва го като символ на възмъжаването си пред прага на дома, за да покаже, че вече е достатъчно пораснал, за да пази къщата от злини и е готов да пролее кръв в името на семейството. След това с отрязаната глава маже с кръв челото на всички останали момчета. После петелът се ощипва и събраната перушина се запазва. Черните пера символизират болестите и бедите, а оскубани, им показват какво ще се случи, ако преминат в рамките на двора. На места в домовете с момичета се колят млади кокошки за здраве на девойките - колкото моми има в дома, толкова кокошки се разделят с главите си.

 

Още ритуали със заклан петел на Ихтим. След като кръвта от главата е намазала челата на младежите, с главата се маже и входната порта. После се забучва на вратата, обърната на изток. Вярва се, че по този начен още от ранен изгрев ще пази семейството от злини. Краката се отрязват и се хвърлят на покрива - да знае всеки, решил да напакости, че сакат ще си тръгне заради зломислията си. На места с част от черните пера се правят знамена за гонене на нещастието. В други краища пък стари жени баят на деца, палейки част от перушината. Вярва се, че пушекът от тях гони уроки.

 

Какво се готви на Св. Евтим? По традиция център на трапезата е именно жертвеният петел или жертвените млади кокошки. След като се ощипят и почистят, те се варят цели, а от бульона се прави пилешка супа. Петелът се сервира сварен или пълнен, но задължително цял, като символ на надмощието на мъжете или девойките над лошите прокоби. Готвят се още баница, зелник, клин или пататник. На този ден майки и баби месят кифли и краваи, сладки и соленки и раздават на съседи и познати за здраве. Пие се вино, като се дава и на младежите. Тост вдига юнакът, заклал петела.

 

На Евтимовден имен ден празнуват Евтим, Евтимия, Евтимий, Ефтим и Ефтимия. Екипът на kulinarno.bg им честити с пожелания за здраве и живот, изпълнен с мъжка чест и достойнство.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Игнажден с кадена вечеря и постна питка без украса

На Игнажден вещаем по времето и гостите какви бъднини ни очакват през идната година.   виж още »

На Петровден с ябълки, колач и младо пиле

На Петровден семействата с починали деца молят благословия за душите на отрочетата си, а на Св. Павел не се работи, за да не се стоварят стихии върху виж още »

На Св. Атанасий с мед и пилешко гоним болестите от дома

На Атанасовден се извършват ритуали за предпазване от болести. Не се готвят варива, за да не дойде вкъщи Баба Шарка.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта