Регистрация

На Св. Атанасий с мед и пилешко гоним болестите от дома

18 Jan 2021   /   nina123   /   Видяна: 1141
На Св. Атанасий с мед и пилешко гоним болестите от дома

На Атанасовден се извършват ритуали за предпазване от болести. Не се готвят варива, за да не дойде вкъщи Баба Шарка.

 

На 18-и януари православните християни почитат паметта на Св. Атанасий Велики - проповедник, живял през III век в Александрия. Смирен мъж със силна вяра, той владеел магията на думите и успял да покръсти множество езичници, убеждавайки ги в правоверността на християнството. Той е сред първите религиозни проповедници, които говорят за светото триединство - Бог Баща, Бог Син и Светия Дух като символ на християнската цялост. Приет е и за основоположник на отшелничеството като философия за смирение и изграждане на духа.

 

Свети Атанас и Свети Антон гонят зимата и болестите. В българския фолклор двамата светци, чиято памет се чества в два поредни дни, са братя ковачи. Легендата разказва, че звънците, направени от ръцете им, не звънели, ами разнасяли медена песен навред по поляни и гори. Подкованите от тях коне се носели с вятъра, а копитата им издавали сладка мелодия. Яхнали гривестите си жребци двамата се качвали на най-високия хълм до селото и се провиквали „Зимо, тръгвай си, дай път на лятото“. А после гонели болестите, звънейки с направените от тях чанове. Според преданията Денят на Св. Атанас е най-къс в годината, а всеки следващ расте колкото връхчето на бамята.

 

Какво се готви на Св. Атанасий? Естествено бамята присъства в рецептите за празника, като най-често се комбинира с месо. Сервирана на трапезата тя гарантира, че дните в дома също ще са по-дълги, по-мирни и по-здрави. По традиция се меси обредна питка, която се набожда с вилица - дупките символизират болестите, петната, останали по кожата от шарка. След изпичане питката се залива щедро с мед, за да пропие сладостта му в хляба и да запуши дупките. Парче от нея се затваря на тъмно до следващата година, за да разберат всички болести, че бял ден няма да видят в дома.

 

Черна кокошка на Св. Атанас. Друг народен ритуал е заколването и оскубването на пиле или кокошка с черни пера. То символизира болестта, а актът на заколение и щипане показва какво ще се случи на всяка злина, дръзнала да влезе вкъщи. На места перушината също се пази до следващата годна, че когато и да мине болест покрай къщата, да остане потресена от отношението на стопаните към чернилката. На този ден НЕ се готвят варива. В народната митология те са символ на пъпките, които Баба Шарка сее. Ако в семейството има болен, му се прави личен курбан за здраве. Вярва се, че ако на този ден звънци подплашат неволите, те няма да се завърнат, ето защо стадата се кичат с чанове, а в къщата се дрънка със звънче. Добре е и звънък глас да се разнася, за да плаши лошотиите.

 

На Св. Атанасий професионален празник честват ковачи, железари и налбанти (майстори на подковите и подковаването). На този ден не трябва да работят, а просто да пазят тишина и да оставят вятъра да разнася звъна на направеното през изминалата година от тях. Ако се наранят на Св. Атанас, раните няма да зараснат, белезите ще останат завинаги като наказание, че са пипнали занаят на празника на покровителя си.

 

На Св. Атанасий имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Наска, Насо, Настя, Таско, Таска, Таню, Таньо. Екипът на kulinarno.bg честити професионалния празник на ковачи, железари и налбанти с пожелание за спорна работа и успехи. На именниците желае да има здраве в дома и злините да бягат надалеч от семейството.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Атанасовден се черпим с пилешко, бодена медена питка и бамя

На трапезата за празника трябва да има сладкиши с мед. Не се готвят варива и семена, за да не почука на прага Баба Шарка.   виж още »

Гоним с медени питки болестите на Антоновден

Звън на чанове и мед огласят и подслаждат празника на Антоновден.   виж още »

В деня на Св. Евтимий - кървави ритуали с черен петел

На Петльовден в къщите с момчета се готвят петли, а в домовете с девойки - млади кокошки.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта