Регистрация

На Петровден с ябълки, колач и младо пиле

28 Jun 2021   /   nina123   /   Видяна: 1369
На Петровден с ябълки, колач и младо пиле

На Петровден семействата с починали деца молят благословия за душите на отрочетата си, а на Св. Павел не се работи, за да не се стоварят стихии върху дома, хората и реколтата.

 

На 29-и юни православните християни почитат паметта на светите апостоли Петър и Павел. Църковните образи на двамата братя се различават от фолклорните им изображения, като дори в някои части на България денят на Св. Павел се празнува на 30-и юни, за да се разграничат образите на добрия и лошия близнак. Светата литургия по традиция преминава в народни обичаи, които се спазват и до днес в страната.

Кои са Св. Св. Петър и Павел? Според поверието те са близнаци, но Петър е борец за правда и справедливост. Затова именно на него Исус Христос лично поверява ключа от Райската градина. Св. Петър застава пред портите на Божия дом с везна и мери греховете и добродетелите на всяка починала душа. Ако везната натежи в полза на лошите и нечестиви постъпки, светецът отпраща духа да се лута във вечността. На благочестивите отключва вратите на Рая. Историята разказва, че Свети Петър не допуснал в Небесната градина дори и собствената си майка, защото лошите ѝ дела натежали над добрите и бил непреклонен пред молбите ѝ.

Кой е Св. Павел в народния фолклор? Братът на Св. Петър е обрисуван със сприхав нрав и желание да наказва. Затова в неговия ден не се палят огньове – дори и за готвене на храна. Вярва се, че той минава, взима искрица и прави големи пожари. Не се обработват ниви и земи, за да не ги покоси павловата лошотия. Хората не трябва да захващат работа, за да не се наранят, жените не трябва да чистят домовете си, за да не ги настигне стихия. На Св. Павел всеки мълчаливо седи и чака силата на светеца да отмине. В България денят се чества на 30-ти юни – за да може преди това да се отпразнува паметта на Св. Петър според традицията.

Как се празнува на Св. Петър? Рано сутринта жените месят колачи или малки петрови питки и набират ябълки – петровки. Отиват на църква и освещават плодовете и хляба, а след това раздават на познати, близки и случайни хора за здраве и като символ на добрина и чисти помисли. У дома се коли петрово петле – това е най-младият разпознаваем петел, излюпил се тази година. Все пак, за да се различи петле от кокошка, на животното са му нужни поне три седмици живот. От жертвеното пиле се прави курбан чорба или се пече на фурна. Готви се още традиционното българско ястие Бел Мъж (повече за него вижте ТУК), пекат се баници с масло и сирене или в сладък вариант – щрудели с пресни ябълки.

Още традиции на Петровден. На празничната трапеза сядат само хора, сключили брак. Младите моми и ергени берат 12 цветя от 12 различни поляни. След това ги слагат под възглавниците си и си лягат рано. А през нощта ще им се присъни половинаката, която е отредена за тях. Затова преди лягане всеки отправя молитва най-подходящият за него спътник в живота да се окаже човекът, когото вече обича. В семействата с починало дете Петровден се чества с вярата, че това, което родителите направят на земята, ще получи отрочето им в Райската градина. Разказва се, че Св. Петър пази голямо дърво със златни ябълки в Рая, а душите на починалите дечица кръжат като пчелички около него. Когато майката подаде осветена ябълка на минувач, Св. Петър подава златна ябълка на душата на детето. Родителите не бива обаче да отхапват от ябълките, за да не издърпа светецът плода от ръцете на мъничето.

На Петровден имен ден празнуват Петър, Петра, Петрана, Павел, Павлина, Камен, Поли, Полина, Панайот и техните производни. Екипът на kulinarno.bg честити на именниците с пожелание за благоговението на Св. Петър и закрила от бедите на Св. Павел.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Св. Св. Петър и Павел с ябълка за починалите деца

Празнуваме Петровден с ябълки и ябълкови сладкиши, а заради Св. Павел не се работи.   виж още »

В деня на Св. Евтимий - кървави ритуали с черен петел

На Петльовден в къщите с момчета се готвят петли, а в домовете с девойки - млади кокошки.   виж още »

На Св. Варвара се меси къпана питка

В деня на Света Варвара се готвят постни варива и се сервира варен хляб с мед.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта