Регистрация

Бирата е нискокалорична и не отпуска корема

29 Aug 2014   /   nina123   /   Видяна: 5148
Бирата е нискокалорична и не отпуска корема

Биропроизводители обсъдиха колко калории има в бирата и защо биреното коремче е мит.

Словосъчетанието „бирено коремче“ отдавна се е превърнало в нарицателно за формите на онези хора, които носят в естествения си „мех“ огромен пълнеж, напомнящ последен етап на бременност. За тях се смята, че са се сдобили с внушителната окръжност на талията си благодарение на редовната консумация на бира в големи количества, но тук идва моментът злите езици да замлъкнат, защото това въобще не е вярно.

Бирата е нискокалорична и от нея не се отпуска скандалното неестетично бирено коремче, доказаха от бранша на биропроизводителите в България. Пивоварите са потресени от невежеството на нашенеца, който твърди, че „девети постоянен“ е вследствие на прекаляване с Фанта-хмел. Напротив. В БИРАТА ПОЧТИ НЯМА МАЗНИНИ, ПРОСТИ ЗАХАРИДИ И ХОЛЕСТЕРОЛ – три от основните вредители на красивото тяло. Тя е с ниско калорийно съдържание в сравнение с повечето газирани безалкохолни напитки и с почти всички останали алкохолни.

Откъде идва биреното коремче? Лесно е да се отговори на този въпрос. Съвместния труд на родните пивовари и учените от Центъра по биология на храните и Националния център по обществено здраве доказват, че бирените мезета са виновни за тази „деформация“. Не е тайна, че обикновено към хладната бутилка върви пакет със семки или нещо мазно и пърженко, с което пивото добре си подхожда в жегите.

Колко калории има в бирата? Калорийната стойност на различните бири не е еднаква и се определя от съвкупността на калориите в мазнините, белтъчините, въглехидратите и алкохола. Предвид, че бирата е бедна на мазнини и въглехидрати и е с нисък алкохолен градус, нейните фенове могат да се похвалят, че със 100 мл поглъщат само 50 калории. Това количество разбира се е относително и в случая важи за обикновената светла бира. Една бутилка от 500 мл светло пиво съдържа малко над 250 калории. Безалкохолната бира е наполовина по-малко калорична или ½ литър от нея ще ви донесе само 125 калории. Плодовите бири съдържат около 40 калории за 100 мл или общо 200 за половинка литър. Най-хранителни са тъмните пива защото в тях има повече въглехидрати и алкохолният градус е по-висок.

В рамките на изследването, проведено това лято в 9 области на страната става ясно, че българинът почти не е на ясно с ползите и вредите от консумацията на бира, здравословните количества, в които се пие тя, а да не говорим за хранителната й стойност и съдържанието на алкохол. Затова от асоциацията на пивоварите напомнят, че кехлибарената течност не би могла да навреди на никого, ако се приема в норми – до 600 мл на ден за жени и до 1000 мл за мъже. Тези количества по никакъв начин не биха навредили на фигурата, защото препоръчителните дневни приеми на енерги са съответно 2000 калории за жени и 2500 калории за мъже. Освен това бирата доказано разхлажда в жегите и носи добро настроение. 

Ако все пак сте решили да не броите калориите, а да си спретнете едно подходящо мезе за бира - ето няколко от нашите предложения:

Панирана пикантна риба

Домашни пържени кубети с чесън

Пържени кюфтета от пилешки дробчета

Панирана пържена коприва за мезе

Домашни пържени картофи с наденица и лук

ПОДОБНИ СТАТИИ

Полезни алтернативи на фуболните мезета

Направете картофите печени, заменете бирения фъстък с нахут и изберете фурната пред тигана.   виж още »

Български учени възпяха качествата на бирата

Пивото е по-полезно от някои плодове, отсичат родни хранителни експерти. виж още »

Учени от БАН обявиха бирата за полезна

Умерената консумация на пиво подпомага метаболизма и разграждането на мазнините в тялото, предпазва от рак и извайва фигурата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта