Регистрация

Български учени възпяха качествата на бирата

31 Jul 2014   /   nina123   /   Видяна: 4257
Български учени възпяха качествата на бирата

Пивото е по-полезно от някои плодове, отсичат родни хранителни експерти.

 

 

        Добра новина за всички, които тръгват към плод-зеленчука, подминават го с бодра крачка и се спират в кварталното капанче, за да изпият по една потна бира в края на работния летен ден. Оказва се, че обичаната от мнозинството българи „фанта-хмел“ освен приятно разпускане след работа е и полезно решение за здравословно прекарване на вечерта, което да зареди тялото с нещо полезно. Разбира се, при изричната уговорка, че не се допуска престаравка в количеството.

От Българското дружество по хранене и диетика официално обявиха преди броени дни, че бирата е много полезна в умерени дози. Пивото дарява на тялото букет от важни антиоксиданти, които борят стреса, подобряват храносмилането и кръвообращението, намаляват нивата на лошия холестерол, стимулират тялото да поддържа здравословно тегло и гонят свободните радикали от него, спирайки стареенето и износването на организма.

Какво по-хубаво от комбинация между вкусно питие, гарант за приятно прекарване с приятели и грижа за здравето? Според родните експерти благодатните качества на нискоалкохолната газирана напитка се дължат на двете вещества ПРОЛИН и ГЛУТАТИОН, съдържащи се в кехлибарената течност с балончета. Според изследванията всяка бира, произведена в България крие в себе си и двете съединения, които СА МОЩНИ АНТИОКСИДАНТИ И ПРАВЯТ БИРАТА ПО-ПОЛЕЗНА ДОРИ ОТ ПЛОДОВЕ КАТО ПЪПЕШ, ДИНЯ И ЯБЪЛКА.

Пролинът се грижи за здравината и еластичността на кожата и костната система. Той е белтъкообразуващо незаменимо по своята важност за организма вещество, което тялото си набавя по два начина – чрез собствен синтез и чрез храна. Колкото повече пораства и остарява човек толкова по-малко тялото му произвежда собствен пролин, откъдето се увеличава нуждата за набавяне чрез храна. Само 300 мл бира на ден са достатъчни за да гарантират по-бавното остаряване на епителната тъкан и съответно по-малко бръчки на кожата. Същото важи и за костите – забавя се вкостеняването на стави и хрущяли както и появата на чупливост.

Глутатионът е антиоксидантно вещество, чиито здравословни качества експертите сравняват с тези на аскорбиновата киселина (витамин С). Тази съставка на бирата помага за цялостното прочистване на тялото от погълнати замърсявания от всякакво естество, включително и малки радиационни частици. Въобще в днешния „зацапан“ свят е силно необходимо, за да не задръстим организма си. Не е тайна също, че антиоксидантите освен прочистващо имат и подмладяващо свойство, затова няма да сбъркате, ако следващия път, когато се засилите към кварталния магазин, за да презаредите стъклата с нова доза пиво, гордо заявите, че отивате на подмладителни процедури.

И след малката шега и позитивната информация за бираджии, трябва да се обърне внимание и на тъмната страна на пивото, която за огромна радост се появява само когато прекалите с него. За да не "насъскате" тези позитиви срещу себе си, помнете, че здравословните количества, в които трябва да консумирате кехлибарената течност са до 600 мл за жените и до 1 литър за мъжете. А сега се замислете дали навиците ви се вписват в тези норми.

 

Ако искате да си сготвите нещо вкусно, с което да изпиете чаша бира - ето нашите предложения за БИРЕНИ МЕЗЕТА!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Хитър план за спасяване на чешката жива бира

Онлайн поръчки на бира с нисък срок на годност спасяват пивото от разваляне и застой.   виж още »

Бирата е нискокалорична и не отпуска корема

Биропроизводители обсъдиха колко калории има в бирата и защо биреното коремче е мит. виж още »

Топла бира – лек за гърло и нерви

В сезона на топлите напитки пивото отново е на мода като цяр против невроза, безсъние и гърлобол. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта