Регистрация

Акция – доматите и чушките в хладилника се развалят

10 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 3468
Акция – доматите и чушките в хладилника се развалят

Няколко съвета какво да правим със зеленчуците, които са започнали да се развалят.

Независимо дали гледате собствена зеленчукова градина или пък сте свикнали след работа да зареждате зеленчуци от близкия пазар на път за вкъщи, през есента се появява един сериозен проблем с даровете на природата, с които се запасяваме. Количеството, в което те пребивават в хладилника е по-голямо от скоростта, с която могат да бъдат изядени преди да започнат да се развалят или изсъхват. Това се дължи на факта, че производителите вече приключват с реколтата за тази година, обират всичко, което земята е родила и го карат в дома си или го продават на изключително примамливи и понякога крайно неустоими цени, на които всяка домакиня се поддава и зарежда хладилника си като бункер преди обявяване на тревога.

Ние от kulinarno.bg ще ви предложим няколко трика как да използвате доматите и чушките, без да се налага да ги изхвърляте при първата поява на петно мухъл, омекнали страни или изсъхнала кора. Все пак живеем в XXI век и разполагаме с богат набор от електроуреди и техники на готвене, така че хем да не се натровим, хем да не се налага да хвърляме продукти във времена на криза и дни, когато десетки хора по света умират от липса на храна.

Ако доматите са започнали да омекват, а някои от тях вече се разцепват, бълвайки зловонни сокове по дъното на фруктиерата на хладилника, знайте, че следващата стъпка е да мухлясат. Първото и най-важно действие е да разделите топчестите зеленчуци на твърди, леко омекнали и много меки (към тази група влизат и вече нацепените, както и тези, които не са се спасили от мухала). Запазете си твърдите за свежа салата, като преди това отмиете хубаво разтеклите се сокове, защото те са инкубатор за мухал. За меките имате два варианта – можете да ги нарежете на кубчета за манджа с месо и доматен сос или да ги замразите дълбоко във фризера, като в средата на зимата можете просто да ги извадите и както са си цели и вкаменени, да ги изпечете на фурна за гарнитура към свинско например.

Най-меките и почти развалените се нуждаят от моментално действие. Разбира се, препоръката е да се направят на лютеница или друга любима доматена зимнина. Но ако нямате толкова свободно време, което да вложите в забъркването на пълнеж за буркани, очистете мухлясалите места с нож за плодове, разрежете зеленчуците на 2-4 парчета според големината и ги изпечете хубаво, докато температурата изтреби всички бактерии, виновни за спихването им. След това можете да си ги хапнете, без да се притеснявате, че ще се натровите.

Чушките, за разлика от домата, не омекват. По родному казано – те се „спаружват“ или губят соковете си и се сбръчкват. Вече не можете да ги използвате за свежа салата или изпечени и обелени с оцет, копър и чесън. Всяко печене ще накара ципата им да се залепи още повече за вече изсъхналата сърцевина и ще имате чувството, че ядете само обелки от чушки. Затова кипнете вода, махнете я от огъня и сложете в нея зеленчуците, цели, но почистени от семките. Затиснете ги с капак да се запарят хубаво. Оставете ги така за ½ час. След това можете да ги използвате, като ги напълните с варен боб, смес от сирене и яйце или кайма с ориз. Още рецепти вижте по-долу.

Другият ви вариант е да ги нанижете както са сухи и цели на конец с помощта на игла, да ги овесите на проветриво сухо място и в последствие да ги натрошите за домашен червен пипер или да ги разварите за пълнене в разгара на зимата, когато шансът да си намерите прясна сладка чушка, лишена от купища изкуствени торове, е минимален.

 

Ето още предложения какво да правим с чушки и домати:

Пълнени червени чушки с кайма и ориз по български

Вкусна салата от чушки с червен лук

Вегански пълнени чушки

Пълнени чушки с телешко

Пълнени чушки с булгур и кайма

Пълнени чушки с доматен сос

Доматена салата с гъби и кашкавал

Печени домати с розмарин

Сос Маринара с печени домати

 

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо не се държат домати в хладилника

Температура под 13 градуса възпрепятства активността на ензим, допринасящ за добрия вкус на доматите.   виж още »

Домашна галета – тайната на изтънчените панирани храни

Как се прави домашна галета и защо си заслужава да панираме в хлебни трохи?   виж още »

Хранителни продукти, които не се слагат в хладилник

Дръжте хляба и доматите на стайна температура, меда – в долапа, чесъна – на терасата, а авокадото – във фруктиерата с банани. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта