Регистрация

Хранителни продукти, които не се слагат в хладилник

06 Jun 2017   /   nina123   /   Видяна: 3231
Хранителни продукти, които не се слагат в хладилник

Дръжте хляба и доматите на стайна температура, меда – в долапа, чесъна – на терасата, а авокадото – във фруктиерата с банани.

Жегата дойде, а с нея настъпи и периода на по-лесно разваляне на храна. Случаите, описващи хранителни натравяния с развалени продукти, съчетани с навиците на баби и майки, карат активния човек да постъпва неразумно с всичко което си хапва, като побърза да го напъха в хладилника. ТОВА Е ГРЕШКА, алармира Габриел Генов от едноименния си канал в zazz.bg. Има продукти, които трябва да стоят извън студения обсег на „кухненския охлаждащ гаредроб“, за да могат да радват със свежест и пълноценности на вкуса. Ето пет храни, които не трябва да прибирате в хладилника.

1. Хлябът трябва да си стои в кутията за хляб. А тя – някъде на долапа, до тостера или до дребни кухненски електроуреди. Мнозина твърдят, че хлябът мухлясва много по-лесно на стайна температура. И са прави... Но влезе ли в хладилника вкусният насъщен се превръща в суха желирана маса и след това не става дори и за крутони. Пребиваването му на студено разваля докрай вкусовите качества, затова по-добре си купувайте или месете малки хлебчета или пък делете насъщния с комшията, но не правете грешката да го затваряте зад студената врата. Дори и вакуумиран или просто прибран в найлонов плик, той няма да се спаси. (Вижте как да си омесите вкусна питка със семенца)

2. Приберете ли чесън в хладилника, след седмица от него ще са останали празни скилидки и лош мирис. Това важи за главите чесън, а не за пресния вариант, който е допустимо да стои между редовете само в ненарязано състояние и увит в пликче. Ако обаче си чопнете няколко скилидки от зрелия чесън, после по-добре го изнесете на терасата и се погрижете единствено да не го вали дъжд и да не го пече пряко слънце. (Лора и Стоян предлагат да си изпечем чесън със сладникава карамелизираност - ето как)

3. Авокадото трябва да си съжителства със себеподобни в стаята. Неговото място е във фруктиерата. По-голямата част от плодовете авокадо на българския пазар се продават недоузрели. А всеки иска да си хапне или използва за гозби меко авокадо. Хитър трик е да го сложите в стаята до банани. Тогава авокадото зрее по-бързо. Ако си мислите, че в хладилника плодът ще се задържи по-дълго сочен – грешите. Единствено ще изсъхне, без да е омекнал. (Ето как авокадото се превръща в пръв приятел на свежата салата)

4. Доматите променят вкуса си на хладно. Особено ако разполагате с домашни домати или такива, зрели под слънчеви лъчи, е грях да ги приберете в хладилника. Всяка температура под 8 градуса влияе на вкуса, като превръща сочния и ароматен плодов зеленчук в подобие на гъба за миене на съдове. Ако ви се вижда странно, опитайте салатата си с домати, стояли в стаята и такива, съхранявани в хладилник. Веднага ще усетите вкусовите минуси на втория вариант. Допустимо е доматите да се държат на студено, ако след това ще се пекат или пържат. (Ето лесната класическа салата Капрезе - домати, моцарела, босилек... и оркестърът да свири)

5. Лудост е да се съхранява мед в хладилника. Ако ви попитат защо го държите там, едва ли бихте могли да отговорите. Това е продукт, който практически не се разваля и не мухлясва. Ниските температури ускоряват захаросването му, което е неприятно и изисква втечняване на водна баня с голяма продължителност и температура под 40 градуса. За да не ви се налага всичко това, мебелистът се е погрижил да създаде долапа. (Ето закуска за шампиони с мед и кисело мляко)

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове за спестяване на място във фризера

Как да освободя място в хлядилника и фризера? Разумно и практично подреждане на продуктите в хладилника.   виж още »

Защо не се държат домати в хладилника

Температура под 13 градуса възпрепятства активността на ензим, допринасящ за добрия вкус на доматите.   виж още »

Храни, които стават вредни след притопляне

Кои продукти стават особено вредни, ако си ги притоплим на другия ден след готвенето? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта