Регистрация

Домашна галета – тайната на изтънчените панирани храни

26 Nov 2019   /   nina123   /   Видяна: 2391
Домашна галета – тайната на изтънчените панирани храни

Как се прави домашна галета и защо си заслужава да панираме в хлебни трохи?

 

Панираните ястия са едни от най-апетитните и неустоими мезета. Естествено, не е добре всеки ден да се хапват пържени храни, но когато има повод, защо да не се поглезим? За спортно дерби, дългоочаквана домашна кино вечер, събиране с приятели на по бира – тези събития крещят за панирани кашкавалчета, зеленчуци, пилешко филе и достойно количество пиво към тях. Но ако ще се хапва вредна храна, нека поне е направена с финес. А домашната галета придава именно тази изтънченост на мезетата.

 

Защо се прави домашна галета? Предимно по три причини – за да не се изхвърля изостанал стар хляб, за да стане ястието по-вкусно и за да е една идея по-здравословно. Доказано е, че панираните хапчици в домашно приготвени хлебни трохи попиват по-малко мазнина. А и да се метне втвърдения насъщен в кофата за боклук е кощунство. Освен това галетата може да бъде приготвена с добавка от подправки, за да се получи страхотна панировка с пикантна нотка или аромат на билки, който да се върже идеално с основния продукт в тигана. Има два типа галета според направата си – на тиган или на фурна. Ето как можете да си ги приготвите.

 

Домашна галета от стар хляб. Това е варианта, в който правите галета на фурна. Загрейте фурната на 100 градуса и поставете вътре филийки хляб. Ако е цял, нарежете на големи крутони или накъсайте. Идеята е парчетата да са със сравнително еднакви размери, за да се изсушат равномерно. След това оставете за 20 минути, а после изключете фурната и дръжте хляба вътре докато изстине. Трябва да има лек загар, но не и тъмни корички, защото ще горчи. Ако се образува кора с цвят злато, ще трябва да опитате на по-нисък градус следващия път. Готовите хлебчета сложете в купата на чопъра и превърнете в трохи. Не трябва да стават на брашно, затова не прекалявайте с пасирането.

 

Домашна галета от пресен хляб. Това е трик за ценители, които спонтанно са решили да готвят домашно панирано. Свежият хляб се реже на парчета и те се пускат в чопъра. Смила се на едри трохи и се прехвърля в тиган на слаб огън. След това се бърка докато се изсушава на ниска температура. Може да отнеме около 15 минути докато влагата напусне трохите. Но това е целта.

 

Домашна галета с подправки. За да си направите овкусена смес за паниране, трябва да използвате втория метод – с пресния хляб. Още преди да го смелите в чопъра, добавете подправки по избор и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в сух вариант. Опитайте с чили на прах, сушени босилек, чесън, риган или магданоз, къри, дори канела. Преценете кое ще си отива най-много с избрания от вас продукт за паниране. После смелете и сушете на тиган до образуването на твърди трохи.

 

Съхранение на домашна галета. Готовата галета (независимо от кой тип) се оставя да изстине добре. Някои кулинари препоръчват след това да се пресипе в плик със зип и да се прибере във фризера. Други съветват да прехвърлите в стъклен буркан, като добавите марля с увити в нея оризови зърна, които да изсмукват влагата. Във фризера галетата може да просъществува вечно, докато тази в буркана трябва да се използва в рамките на 2-3 месеца.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Две задължителни действия при пържене

Как се поставя храна в тиган при пържене и как правилно се загрява мазнина?   виж още »

Правила за правене на идеалната салата

Идеалната салата съдържа седем компонента, балансирани така, че да радват с вкус, да засищат и да изглеждат апетитно.   виж още »

Акция – доматите и чушките в хладилника се развалят

Няколко съвета какво да правим със зеленчуците, които са започнали да се развалят. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта