Регистрация

Черен хляб и мюсли пазят от рак на червото

14 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 3380
Черен хляб и мюсли пазят от рак на червото

Пълнозърнестите храни благоприятстват чревната флора.

Пълнозърнестите и зърнени храни са полезни по много показатели. Доказано е, че те регулират метаболизма, подпомагат отслабването по време на диета, съдържат множество витамини и минерали, които подобряват работата на вътрешните органи и системи и се грижат за красива визия. Всеки, който държи на здравословно хранене и природосъобразен начин на живот посяга към този тип продукти като най-често си набавя различни видове мюсли, многозърнести и пълнозърнести тъмни хлябове, трици, овес, сурови семена.

Учени от Вашингтон открили още едно полезно свойство на пълнозърнестите храни – те предпазват от рак на дебелото черво. Коварната болест в последните десетилетия се регистрира в тройни размери за сметка на изминалия век. Смята се, че за нея допринасят изкуствено отглежданите храни, генно модифицираните продукти и непълноценните заместители на здравословните продукти.

Изследването върху 2 милиона американци продължило 15 години. Било установено, че тези, които включват пълнозърнести храни във всекидневното си меню са с 10% по-защитени от рак на дебелото черво. Това са около 30 грама зърна за ден. Хората, които си хапват при всяко ястие нещо пълнозърнесто – като да кажем хляб – са с 20% по-защитени от болестта. Онези, които ядат пълнозърнести храни през ден и по-рядко не могат да разчитат на предпазните им свойства, но пък често се радват на по-красива фигура, за разлика от онези, които никога не ядат пълнозърнести храни.

Учените смятат, че в обвивката на зърната се крият бактерии, които допринасят за поддържане на стомашната и чревната микрофлора. При редовна консумация на този тип храни се допускат по-малко мутации на клетките на дебелото черво, заради което то бива защитено от канцерогенни заболявания.

Ако искате да си хапнете нещо полезно - вижте:

Здравословна закуска с 9 зърна, мед и кисело мляко

Бърза закуска с кисело мляко, пектин, мюсли, плодове и ядки

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашен квас – живот и здраве на семейната трапеза

Как се прави домашен квас и как се отглежда квас вкъщи?   виж още »

Топлите храни и напитки причиняват рак

Горещият чай и врялото кафе са убийци. виж още »

Проф. Мермерски: Чесън, лимони и мед лекуват хипертония

Специалистът по правилно хранене и лечебни храни – Проф. Христо Мермерски създаде рецепта за сваляне на високото кръвно и намаляване на риска от виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта