Регистрация

Домашен квас – живот и здраве на семейната трапеза

28 May 2020   /   nina123   /   Видяна: 2717
Домашен квас – живот и здраве на семейната трапеза

Как се прави домашен квас и как се отглежда квас вкъщи?

 

Квасът е естествен заместител на добавяните в тестото набухватели – сода, мая или бакпулвер. Ползите му за храносмилането са доказани, а и прави погачи и хлябове много по-здравословни и вкусни. Насища храната допълнително с витамини C и В6, както и създава полезни бактерии, като тези, които се съдържат в киселото мляко, киселото зеле и дивата ферментация на зеленчуците. Приетата храна се усвоява по-лесно и пълноценно, имунитетът се засилва, а тежестта от хапването на тестени изделия липсва, когато те са замесени с квас. Може да се използва дори и за сладкиши, но изисква допълнително подслаждане заради киселия си характер. А в хладилник може да спи с години, без да се развали. Но първо трябва да му вдъхнете живот.

 

Как се прави квас? В началото ви трябва добре измит и напълно сух стъклен буркан. За похлупване можете да използвате капакът му, като предварително го надупчите или пък няколко пласта тензух, които да прикрепите към гърлото на буркана с ластик. С капак е по-удобно. Следва да сипете в буркана 3 с.л. брашно и да наливате на тънка струйка вода при постоянно бъркане, докато се получи смес с гъстотата на лепкаво тесто. После похлупвате и оставяте за 24 часа на тъмно и сухо място с умерена температура.

 

Избор на продукти за квас. Най-добре е да използвате изворна вода, защото чешмяната е хлорирана, а хлорът избива полезните бактерии. В минералната пък може да има прекомерно много минерали, които да попречат на оживяването на вашия квас. Също така се спрете на благородно брашно – нека не е обикновеното бяло, още по-лош избор би било брашно с добавени набухватели. Най-правилно е да потърсите био брашно и още по-добре – пълнозърнесто. В тези брашна има най-много бактерии, които след вашите грижи, ще създадат един жизнен микросвят – т.е. идеалния квас. Някои хора слагат и щипка бяла захар, за да подпомогнат процеса на ферментация.

 

Грижи за квас. Нужни са ви минимум 6 дни, за да разполагате с домашен квас. Но след това можете да го съхранявате и отглеждате в продължение на години, да раздавате на близки и познати и да готвите с него, разчитайки, че винаги е на ваше разположение и с готовност да направи печивата много по-полезни. Извадете буркана на следващия ден, добавете лъжица брашно и лъжица вода и разбъркайте докато пак се получи познатата от вчера каша. Няма точна рецепта за количествата – следете търсената гъстота, защото тя е единствен ориентир.

 

На третия ден квасът ще започне да оживява. Ще забележите, че в него се образуват мехурчета, а над него се отделя тъмна лепкава вода. Това е естествен процес. Добавете още брашно, малко вода при нужда, разбъркайте, похлупете и върнете на място. На четвъртия ден тъмната течност може би ще е повече. Ще забележите, че и балончетата се увеличават. Нахранете кваса с малко брашънце и капнете вода, разбъркайте и приберете.

 

На петия ден от втасването на квас ще проличи дали се справяте. Тъй като създаването на живот от иначе мъртвите брашно и вода е трудно предизвикателство, има шанс да не се получи от първия път. Липсата на балончета в ден 5 показва вашия неуспех. Ако пък са повечко – значи се справяте идеално. Евентуална грешка може да дойде отвсякъде – некачествени брашно или вода, ниска температура, попадане на лоши микроби. Ако е така, не се предавайте, а опитайте отново. Вече знаете, че работата по направата на квас не е много, нито е особено сложна.

 

В кваса има мухъл. Твърде вероятно е да се сблъскате и с този проблем. Противно на всичко научено дотук за мухлясалите храни, с кваса това не е проблем. Внимателно го прехвърлете в нов чист буркан, като не го докосвате до мухъла. Животът му ще продължи. Подхранете го с брашно и вода, разбъркайте и изчакайте до шестия ден, когато вече е готов за употреба.

 

Запазване на квас. От получената смес използвайте няколко супени лъжици, а нека останалата част продължи да бъде вашият квас. Хранете с вода и брашно всеки ден. Ако ви се налага да отсъствате, приберете „брашнената рожба“ в хладилника и оставете в летаргия. Можете да съхранявате повече от година, като буденето става за 24 часа на стайна температура. Така можете да отчупвате парчета от вече готовата квас и да подарявате на близки. Или да си прехвърлите в друг буркан част от кваса и да подхранвате, за да имате по-голямо количество за скорошни месения. Щом свикнете, ще ви се струва, че отглеждате домашен любимец.

 

Още съвети за квас. При бъркането в някои случаи е добре да се използва неметална лъжица, защото естественият живот и металът в природата не се обичат. Когато месите с квас, добавяйте повече захар от посоченото в рецептата количество. Самият квас мирише на вкиснато, но това е естественият му аромат, който не бива да ви подвежда, че е развален или негоден. Мъртъв квас имате, когато спре образуването на балончета.

 

Ако сте успели да отгледате собствен квас, споделете с нас перипетиите, през които сте преминали в нашата фейсбук страница.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Игнажден захващаме новия квас за хляба през идната година

На Игнажден се празнува със скромна постна трапеза и квасен хляб, замесен от момите в дома.   виж още »

Предимствата на хляба с квас

С какво тестените изделия с квас са по-добри от тестата с мая? виж още »

Кога се използва сода и кога бакпулвер

Сода или бакпулвер се използва в тесто за...   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта