Регистрация

Топлите храни и напитки причиняват рак

16 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 5209
Топлите храни и напитки причиняват рак

Горещият чай и врялото кафе са убийци.

Доказано е, че ако в жегите консунираме топли напитки изпотяването и усещането за тягостно време ще е драстично по-малко заради изравняването на телесната температура с тази на околната среда. Затова в последните години мнозина поддръжници на термопитейната идея втрещяват хората с айс кафета, коли и сладоледи, като си поръчват гореща напитка и я поглъщат почти веднага. Но екип от учени от Британската академия на науките развенча и тази практика, доказвайки, че пиенето на врели течности е една от основните причини за развитието на рак на хранопровода.

До скоро за най-големи вредители на гърлото, благоприятстващи развитието на канцерогенн клетки бяха считани твърдият алкохол и тютюнопушенето, но след проведеното изследване екипът установи, че хора, които са консумирали спиртни питиета и цигарен дим минимално, са в рисковата група заради честата употреба на топли чайове. Първоначално е забелязана връзката между развитието на рак на хранопровода при хора с чаени навици, но учените са сметнали, че любимата на множество англичани напитка крие в себе си канцерогенни съставки. След щателно изследване обаче такива не са намерени.

Тогава от Британската академия на науките започват да изследват хора, при които болестта е вече на лице и попадат на шокиращ факт – голяма част от заболелите са имали навика да пият горещ чай с температура над 65 градуса. След обработка на цялата информация е доказано, че хора, които консумират топли храни и напитки с температура между 65 и 69 градуса увеличават два пъти риска от развитие на рак на хранопровода. А тези, които си позволяват течността или ястието им да е пари над 70 градуса – са застрашени с осем пъти повече.

Така че съветът на излседователите е колкото и да обичаме горещи храни и напитки, да не си позволяваме те да са по-топли от 65 градуса.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Черен хляб и мюсли пазят от рак на червото

Пълнозърнестите храни благоприятстват чревната флора. виж още »

Интелигентна посуда казва колко е топло ястието и напитката

С новата „умна“ посуда никога няма да изгорите езика си или да ядете изстинали месни храни. виж още »

Пийте кафе в 14 часа

Ободряващата напитка има възможност да изпълни функциите си, ако се изпие в средата на деня. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта