Регистрация

Хранителният режим на баба Станка – столетница от Русе

07 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 3290
Хранителният режим на баба Станка – столетница от Русе

Жената, доживяла век, споделя, че пие много боза, хапва си мед и избягва месото.

Представете си колко много са видели очите на столетник, през какви върхове и низини е минал животът му, колко радости и тревоги е споделил или запазил в мълчание, как страховете, хубавите мигове, любовта на околните и нападките на враговете са изтъкали нишката на едно битие и са изградили до настоящето една човешка психика. Чест е когато зърнем такива герои и още повече – когато имаме шанса да се поучим от тяхната натрупана с години мъдрост.

Днес се запознаваме с баба Станка Стоянова от Русе, която на 04.04.2014 г. отпразнува своя стогодишен юбилей. Жената, личи си от дадените за различни медии интервюта, е в страхотно състояние на ума и духа, въпреки че годините са изписани на възрастното й лице и стегнатото съсухрено тяло. Тя се радва, че има възможността да бъде първото звено от четирите поколения на рода й, събрани в една стая, за да отпразнуват рождения ден. А на всички, които искат да отпият от нейния извор на мъдростта, чиято вода е събирана с десетилетия, жената решава да разкаже за хранителния режим, който спазва и пряката му връзка със здравето и дълголетието.

Още от дете баба Станка всеки ден пие боза. За нея това е перфектната закуска, защото е достатъчно калорична, че да даде енергия за старт на деня. Освен това засищащата напитка съдържа витамини, минерали и фибри, които активизират метаболитните процеси в организма по един естествен начин. А за финал – пасираните и пюрираните ястия са най-подходящи като първи за деня, защото стомахът не е шокиран от тежка храна, докато все още не е преминал в режим на активна дейност. Жената признава, че не е имала цялата тази информация на младини, но когато човек се научи да чува нуждите на тялото си, то може да е сигурен, че организмът не работи в свои ущърб.

Столетницата признава, че в менюто й много рядко влиза месо. Без да си самоналага вкусове и модели на хранене, е свикнала на трапезата винаги да има богата салата, когато е възможно – да бъде прясна, а към нея може да се поднесе домашно омесен хляб, бучка сиренце или сварено яйце. Месо се хапва средно по веднъж в седмицата, като честотата на консумацията му зависи от температурата навън и сезона.

Възрастната жена обожава сладкиши. Но под десерти тя разбира предимно мед. Не си спомня да е минавал и ден, без да си хапне от пчелния продукт след някое от основните ястия. Желанието за „нещо сладичко“ винаги е било силно при нея, но рядко си е позволявала торти, шоколади, бисквити и вафли. Замества ги с кексове и сладкиши по рецепти, които е научила от своите предци или пък просто с поредната голяма лъжица мед.

Баба Станка рядко си хапва топла храна. Твърди, че всяко ястие, щом изстине, й се струва по-вкусно. Затова обича да вади блюдото от хладилника и директно да си го сервира. Ако пък е прясно изпечено, се изчаква определено време, докато температурата му спадне до предпочитаната.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Проф. Мермерски: Чесън, лимони и мед лекуват хипертония

Специалистът по правилно хранене и лечебни храни – Проф. Христо Мермерски създаде рецепта за сваляне на високото кръвно и намаляване на риска от виж още »

Годжи бери за здраве и дълголетие

Само 10 грама сушени плодове годжи бери на ден ви правят здрав като камък столетник. виж още »

Прословутата закуска за здраве на проф. Мермерски

Тялото ви ще функционира правилно, ако често закусвате кисело мляко с пектин и ядки. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта