Регистрация

Годжи бери за здраве и дълголетие

05 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 5082
Годжи бери за здраве и дълголетие

Само 10 грама сушени плодове годжи бери на ден ви правят здрав като камък столетник.

Древни източноазиатски легенди разказват за китаеца Ли Цин Юен и неговите последователи, които доживявали до преклонна възраст от над 200 години. Всички те твърдели, че черпят от вечния извор на живота, който се съдържа в малки червено-оранжежи плодчета, родственици на картофа, домата и чилито. Намесата на науката в легендата доказала два факта – че макар и тези хора да не са доживявали до 2 столетия, те са били дълголетници, а растението за което са говорили е годжи бери. Днес тази непозната до преди няколко века на Европа култура е обявена за супер храна, а списъкът с полезните й действия върху човешкото тяло продължава да се запълва, въпреки дължината си.

Растението е храстовиден стрък с неярко зелени листа. Достига до около метър и цъфти с лилави цветове. Все още не се развъжда и култивира широко на Стария континент. Плодовете му се внасят предимно от Близкия Изток.

В България годжи бери лесно можете да си намерите в магазините за здравословни, диетични и диабетични храни, в специализираните магазини за сушени плодове, азиатски хранителни продукти и източни билки, както и да си ги поръчате онлайн. У нас е почти невъзможно обаче да се сдобиете с пресни плодове – продават се изсушени под формата на стафиди, като цената им е между 30 и 35 лв./кг. Експерти по здравословното хране обаче обясняват, че изсушаването по никакъв начин не вляе негативно върху полезните свойства на берито.

Богати на витамин С, цинк, желязо, калий, калции, селен и полизахариди, червеникавите плодчета са перфектна хранителна добавка. Ще се радвате на чудодейната им сила, ако си хапвате по 5 грама на гладно два пъти на ден. Можете да ги заливате с кисело или прясно мляко, плодови сокове или вода. Освен че цялостно ще укрепи имунната ви система, а оттам и общата ви устойчивост към заболявания, консумацията на годжи бери ще спомогне за прочистването на кръвта, понижаването на кръвното налягане и захар, ще облекчи и дори излекува проблеми с храносмилателната и отделителната система.

Плодовете са изключително благоприятни и за вашата диета. Ниската им калорийна стойсност (360 Ккал за 100 г) и силният им засищащ ефект се допълват от богатото им съдържание на мастни киселини – особено омега-3 и омега-6, които  благоприятстват еластичността и здравия вид на косата и кожата и здравината на костната система, зъбите и ноктите.

Отвара от годжи бери се препоръчва за подобряване на зрението, стимулиране правилната функция на черния дроб и бъбреците, засилване на концентрацията и повишаване на потентността. Полезна е още за прочистване на тялото от токсини. За да си я приготвите просто залейте 10 г от сушените плодове с 200 мл току-що спряла да ври вода и разделете получената отвара на три част за три приема в рамките на деня. Консумирайте запарката заедно с плодовете.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Сушените плодове са концентрат за здраве

Избирайте сушените плодове в добре изсъхнал вариант без мухъл и не се хващайте за сочно изглеждащите и лъскави варианти.   виж още »

Хранителният режим на баба Станка – столетница от Русе

Жената, доживяла век, споделя, че пие много боза, хапва си мед и избягва месото. виж още »

Червените боровинки спират напълняването

Червената боровинка бори лошите мазнини, кръвната захар и холестерола. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта