Регистрация

Св. Варвара гони шарката с постни варива

03 Dec 2020   /   nina123   /   Видяна: 1625
Св. Варвара гони шарката с постни варива

С постна медена погача, супи от боб и леща, печен ориз и десертно жито празнуваме Деня на Света Варвара, за да пази децата от болести, жените от злочестие и мъжете от внезапна смърт.

 

На 4-и декември християните по света честват паметта на Св. Варвара. В България религиозният празник се преплита с езически обичаи, следвайки народни традиции за почит към пазителката от шарка, закрилницата на децата, благодетелката на момите, худатайката на непокаялите се и светата мъченица.

 

Защо се готвят варива на Св. Варвара? Народът е казал „Варвара вари, Сава – пече, а Никола – гости посреща“. В три поредни дни се честват дните на тримата светци. В прабългарските обичаи по същото време от годината са почитани в три поредни дни трима пазители от болести – две сестри и един брат. И до ден днешен на някои места Варвара и Сава са сестрите, а за техния батко е приеман Св. Никола. Вярва се, че Св. Варвара е покровителка на децата и ги пази от болести. В миналото сред най-опасните е била шарката, а в народната митология зърната на варивата символизират пъпките от болестта. Ето защо на Св. Варвара се готвят варива.

 

Традиционни варива на Св. Варвара. Тъй като денят на мъченицата е в разгара на коледните пости, варивата трябва да са постни. Прието е сред основните храни на празничната трапеза да са боб чорба, печен ориз, десертно жито, леща, царевица. Изпълнява се ритуал за здраве от децата. На колената им се слагат зърна боб, ориз или жито, а децата трябва да ги изядат, като държат ръцете си зад гърба. Жените – майки и баби пък хвърлят от варивата извън дома, за да остане Баба Шарка (както още е наричана светицата) извън семейството.

 

Домашен хляб за Света Варвара. Освен зърнените храни, жените трябва да спретнат и традиционен хляб за празника. Това е питка без животински продукти и без набухвател. Нормално – тя се получава твърда и спластена, ала за да е сладка, се маже обилно с мед. Парчета от нея се раздават за здраве и семейно щастие както на близки, така и на непознати.

 

На Св. Варвара коледарки пеят за здраве. Светицата се счита за закрилница на жените. На този ден моми в народни носии са обикаляли в миналото по домовете, пеейки песни за здраве и берекет. Когато моминската дружина се оказвала на кръстопът, девойките гледали от коя посока ще се зададе бленувания момък. Вярва се, че ако на този ден жена си хареса мъж и бъдат заедно, съвместният им живот ще е мирен, достоен и щастлив.

 

Коя е Света Варвара? Светицата е реална историческа личност, живяла през III век доскоро смятано в Мала Азия в полисът Илиопол. Още от дете се проявила завидната ѝ хубост, затова баща ѝ – суров болярин, я затворил във висока кула, далеч от похотливите мъжки очи. Там девойката четяла книги и се отдавала на дълги размишления за човешката душа. А щом родителите я пуснали да си търси жених, тя се покръстила и приела християнската вяра. След този акт била подложена на мъчения както от императора, така и от собствения си баща. Отказала да се върне към езическите богове, Варвара е обезглавена, а по-късно е обявена от християните за светица.

 

В Полша Денят на Света Варвара е празник с особена почит. От там тръгва и приетият в много християнски страни Ден на миньора, който се чества и в България. Смята се, че Св. Варвара е покровителка и на внезапно загубилите живота си хора, които не са имали време да се покаят. Заради множеството инциденти в мини, дали невинни жертви, светицата е обявена за тяхна пазителка и худатайка пред Божиите очи.

 

Нови открития сочат, че Св. Варвара е живяла в България. Според последни, все още не напълно доказани проучвания, градът Илиопол, в който е била девицата, се е намирал на мястото на днешна Елешница до Разлог. Там са открити останки на древна кула, в която се смята, че е била заточена Варвара, както разказва житието ѝ.

 

Екипът на kulinarno.bg честити професионалния празник на миньорите и именния ден на всички празнуващи с пожелания да се радват на закрилата от болести и инциденти, от неволи и детски плач, която може да внесе в дома им Св. Варвара.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Савин ден брашното се сее с обърнато сито

В деня на Св. Сава се меси обредна погача и се вари жито за мъртвите.   виж още »

На Св. Варвара се меси къпана питка

В деня на Света Варвара се готвят постни варива и се сервира варен хляб с мед.   виж още »

Никулден – честито на рибари и именяци

Традицията повелява на трапезата днес да има риба. Нейните люспи символизират парите, а костите й – здравето. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта