Регистрация

На Савин ден брашното се сее с обърнато сито

04 Dec 2018   /   nina123   /   Видяна: 1449
На Савин ден брашното се сее с обърнато сито

В деня на Св. Сава се меси обредна погача и се вари жито за мъртвите.

 

На 5-и декември източноправославната църква чества паметта на Свети Сава Освещени – сръбски светия, построил множество манастири и църкви и проповядвал словото Божие в началото на XVI век. Историческите данни го описват като смирен младеж на фона на модерно живеещите си роднини. Още в юношеска възраст се отдава на християнството и последователно служи в няколко манастира, където прекарва и по-голямата част от живота си. Получава щедро наследство от майка си, с което строи храмове и църкви. Умира на 90-годишна възраст от тежка болест.

 

Свети Сава или Света Сава? Въпреки че историческата личност Сава Освещени е мъж, в някои области на България се смята, че Сава е жена – сестра на Св. Варвара и Св. Николай (чествани съответно на 4-и декември и 6-и декември). Народните вярвания рисуват Сава като последовател на Варвара. Казва се, че „Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява“.

 

На Савин ден се извършват ритуали срещу безплодие. Момичета, които искат да имат деца, запретват ръкави и започват да месят обредна питка. Брашното се пресява с обратното на ситото, а възрастната жена в дома трябва да отиде при невястата и да каже: „Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне правилно коремът“. Вярва се, че в следващите месеци младата жена ще усее да забременее.

 

На Св. Сава се ядат печива. Според народната повеля „Варвара вари, Сава пече, а Никола – гости посреща. Тъй като паметта на светеца се чества по време на пости, традиционните ястия са печени картофи, печено зеле, содена питка и тиквен десерт. Гости посрещат само именниците, а ако няма празник в дома, семейството сяда на скромна трапеза, за да не предизвика болестите, които Сава сее.

 

На Савин ден празнуват Сава, Савка, Савин, Савина, Славчо, Славка, Сабина, Съби, Станислав, Станислава, Владислав, Вадислава, Десислава. Екипът на kulinarno.bg пожелава на именниците да прославят имената си с добри и честни дела!

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Св. Сава се готвят постни печива и се меси погача за плодовитост

На 5-и декември източноправославната църква почита паметта на Свети Сава Освещени. Празникът се чества предимно на Балканския полуостров, а в България виж още »

Св. Варвара гони шарката с постни варива

С постна медена погача, супи от боб и леща, печен ориз и десертно жито празнуваме Деня на Света Варвара, за да пази децата от болести, жените от злоче виж още »

Нечетен брой сечени питки на Света Екатерина

Света Екатерина пази от болести децата, а майките трябва да омесят хляб в името на светицата.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта