Регистрация

На Св. Варвара се меси къпана питка

03 Dec 2018   /   nina123   /   Видяна: 1588
На Св. Варвара се меси къпана питка

В деня на Света Варвара се готвят постни варива и се сервира варен хляб с мед.

 

На 4-и декември християнският свят почита паметта на Св. Варвара (St. Barbara) – девица от Мала Азия, обезглавена през 305-а година. Историческите данни описват младата Варвара като кротка девойка, блестяща с незабравима красота. За да я спаси от погледите на мъжете, баща ѝ я затваря в кула, където Варвара чете книги и се посвещава в Християнството. Един ден бащата я пуска на улицата, за да си намери жених, но вместо това Варвара отива и се покръства. Следва гонение от собствения ѝ баща, който я бичува публично и я обезглавява. Днес тленните останки на канонизираната за светица девица се пазят в катедралата Свети Владимир в Киев.

 

Коя е Света Варвара според народните вярвания? Според преданията в България Варвара е сестрата на Св. Сава и Св. Никола, затова и имената им се почитат в три последователни дни, съответно на 4-и, 5-и и 6-и декември. Народът казва „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“. Наричана е още Баба Шарка, защото се счита за пазителка на децата и домовете и дребна шарка.

 

Традиции и обичаи на Света Варвара. По традиция на този ден се ядат постни варива – боб и леща, като изядените зърна пазят от появата на пъпки през годината. Децата слагат сготвените варива на коляното си и без ръце се опитват да ги изядат. Меси се „къпана питка“. Това е хляб, чието тесто се пуска във вряща вода след замесване и се вади от съда чак когато изплува на повърхността. После се наръсва със семена и се запича, докато се превърне в хрупкава погача. Кората ѝ се маже с мед, за да бъде гладка и здрава кожата на хората в семейството.

 

Света Варвара е позната и като Женска Коледа в България. На този ден по къщите тръгват групи от моми – коледарки. Те пеят песни за здраве, любов и разбирателство. Жените се събират на групи и гадаят коя девойка с кой жених ще се залюби през идната година. Отправят се молитви за здраве.

 

Света Варвара е покровителка на миньорите, които честват своя професионален празник на този ден. Екипът на kulinarno.bg честити празника на всички именячки и миньори, като им пожелава здраве, лични и професионални успехи.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Почитаме Св. Св. Константин и Елена с бели дрехи, курбан и нестинарски танци

В деня на Св. Св. Константин и Елена не се работи. Организират се големи тържества с жертвено животно и нестинари се молят на светците за закрила на ч виж още »

На Петровден с ябълки, колач и младо пиле

На Петровден семействата с починали деца молят благословия за душите на отрочетата си, а на Св. Павел не се работи, за да не се стоварят стихии върху виж още »

На Св. Св. Константин и Елена нестинарки танцуват върху жаравата от готвенето на курбан

С курбан чорба, нестинарски танци, жертвено животно и погача със светена вода почитаме паметта на Св. Св. Константин и Елена.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта