Регистрация

Пълнозърнест хляб за борба с холестерола

09 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 4765
Пълнозърнест хляб за борба с холестерола

Пълнозърнестото тесто предпазва от напълняване и развитие на диабет и дарява на тялото витамини и минерали.

Няма смисъл да сравняваме вкусовите качества на пухкавия бял хляб с памучено мека сърцевина и хрупкава коричка, която се пречупва апетитно при отхапване, особено ако насъщният е ръчен и още повече – току-що изваден от пещта, с далеч по-малката наслада, която ни носи потъмнялата сбръчката и глетава филийка черен пълнозърнест хляб. В едното блюдо на везната е поставено мекото перо за галене на вкусовите рецептори, към което можем да проявим особена фантазия дали да бъде намазано с масло и мед, затопено в соса на ароматна домашна манджа или просто полято с течен шоколад за радост на децата. В другото се намира отново онази малка, твърда, почти безмирисна филийка, от която радостно надничат слънчогледови и тиквени семена, щипка сусам, фъстъчени остатъци и всякакви ядки, на които средностатистическа катерица би се зарадвала. Но оказва се – везната е балансирана, защото ако от едната й страна се намира перфектният хлебен вкус, то от другата натежават качествата на здравословното ястие.

Испански учени от университета в Мадрид решиха да сравнят полезните свойства на тези две уж еднакви по значението си на трапезата храни и доказаха, че пълнозърнестият хляб е далеч по-полезен от пухкавия си бял събрат. Екипът изследва в продължение на три години две групи от по 150 човека, като в първата всички се хранят с пълнозърнест хляб, а във втората – с бял. След края на експеримента бе отчетено, че 98% от„отбора“ на пълнозърнестия насъщен се радват на ниски нива на вредния холестерол, 79% са с по-добър метаболизъм от мнозинството от другата друпа и близо 100 % от ядящите тъмен хляб с ядки са понижили нивата си на кръвна захар.

В заключение учените потвърдиха, че пълнозърнестата филия е многократно по-полезна от бялата; предпазва от развитието на диабет, помага при отслабване и не натоварва тялото както обикновения хляб. Освен това те обясняват, че при преработката на бялото брашно се губи голяма част от полезните свойства на житото, защото те се съдържат предимно в кората на зърното, която бива олющена фабрично. Този процес не се прилага при черните брашна, а в допълнение пълнозърнестият хляб съдържа ядки – богати на фибри, витамини и минерали, които заздравяват имуннната, костната и кръвоносната система, подпомагат метаболитните процеси и действат разкрасително на кожата и косата.

Затова, ако човек е поне малко склонен да се лиши от съвършения вкус в името на здравето си, то замяната на белия хляб с пълнозърнест може да е първата стъпка към един по-природосъобразен начин на живот.  

 

Ако искате да си омесите нещо домашно - ето няколко предложения:

Домашни питки с мляко и яйце

Френски питки с маслини, лук и домати

Царевичен хляб с мътеница

Домашен хляб с боровинки и орехи

Хляб без месене

Пълнен хляб със смокини и синьо сирене

Пълнозърнест хляб без мазнини

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Въглехидратите в хляба са бич за диабетиците

Експерт съветва хората с висока кръвна захар и инсулинова резистентност да спрат консумацията на каквито и да е хлябове, заменяйки ги със зърнени, кар виж още »

Какво трябва да знаем за яденето на хляб

Редувайте видовете хляб на трапезата си и не прекалявйте с него. виж още »

Диета с фибри бори холестерола

Увеличете приема на овес, ечемик, мюсли, моркови и ябълки и тялото ви отново ще разгражда мазнините мормално. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта